15 C
Sarajevo
27.07.2024

Komemoracija Harisu Burini: Višeminutni aplauz za posljednji “nastup” na daskama

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana komemoracija bh. glumcu Harisu Burinu koji je svojim odlaskom u 61. godini života ostavio veliku prazninu na daskama koje život znače.

Od Zeničanina Harisa Burine, kako je najviše volio da ga oslove danas su se oprostile brojne kolege i sugrađani koji su prisustvovali komemoraciji u Bosanskom narodnom pozorištu.

O liku i djelu govorile su njegove kolege iz Zenice, ali i iz Sarajeva s kojima je proveo studentske dane, dijelio pozorišne daske i setove brojnih serija i filmova.

- OGLAS -

Njegov odlazak ostavio je veliku prazninu, složili su se svi, s obzirom da je zbog svog karaktera, energije i profesionalnosti, imao još mnogo što pokazati bh., ali i svjetskoj javnosti koja je prepoznala njegove uloge.

Njegova kolegica iz ansambla BNP-a Sabina Kulenović je kazala da je Haris s osmijehom prolazio kroz cijelu BiH i da je sa sobom nosio svoju razdraganost.

- Advertisement -

“Svi naši građani bi se trebali sjećati, i nakon njihovog odlaska, traga koji su ostavili u prostoru življenja i vremena. Sjećat ćemo se Harisa još dugo”, kazala je Kulenović.

Saša Handžić, glumac zeničkog pozorišta, je kazao da je Burija ostavio neizbrisiv pečat u njihovim srcima jer je bio otvoren, poseban i talentovan.

“On je obilježio ne samo ove daske već grad, državu i sve to prenosio od Edinburga gdje je jedini čovjek koji je dva puta dobio nagradu od kraljice. Teško je reći da nije više s nama, ali bit će zauvijek u nama”, izjavio je Handžić.

Na današnjoj komemoraciji bile su brojne kolege i poznanici iz BiH i regije, koji su sa suzama u očima i vidljivom tugom slušali odlomke Harisovog Ćorkana dok je bio čitan na sceni BNP-a.

Haris nije samo glumio Ćorkana, on je živio tu predstavu i često je nazivao svojim životnim djelom.

Od njega se oprostio i glumac BNP-a Robert Krajinović koji je zamolio publiku da Harisu da posljednji dugi aplauz koji je trajao više minuta.

O životu s Harisom govorio je i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović koji je od studentskih dana poznavao Harisa pa do brojnih uloga u serijama i filmovima.

Dženaza namaz Harisu Burini bit će klanjana nakon džume namaza ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop će biti obavljen na Gradskom groblju Crkvice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA