12.7 C
Sarajevo
18.10.2024

Kamala Harris vodi u predsjedničkoj utrci, Trump bijesan!

Biden je podržao Harris kada je objavio da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat. 

Kampanja republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa podnijela je žalbu Saveznoj izbornoj komisiji, tvrdeći da aktuelna potpredsjednica SAD-a Kamala Harris nije mogla legalno preuzeti sredstva prikupljena kampanjom za reizbor Joea Bidena.

Biden je podržao Harris kada je objavio da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat. Harris je preuzela kontrolu nad računima Bidenove kampanje, te dobila obećanja većine delegata koji će glasati na stranačkoj konvenciji sljedećeg mjeseca. 

Borba oko računa u banci, na kojima je krajem juna bilo oko 95 miliona dolara, dio je napora republikanaca da Harris spriječe da postane demokratska kandidatkinja. 

- OGLAS -

Trumpova kampanja tvrdi da je Harris počinila “drsku otimačinu novca”. Navode da je američka potpredsjednica u procesu činjenja “najvećeg prekršaja u finansiranju kampanje u američkoj historiji”. 

Iz kampanje Kamale Harris su rekli da su prikupili sto miliona dolara od nedjelje, kad se Biden povukao iz utrke i podržao je, premašivši Bidenov preostali iznos u svega nekoliko dana. Njena kampanja odbacila je pritužbu Savezne izborne komisije.

- Advertisement -

Inače, Kamala Harris je preuzela marginalno vodstvo ispred Donalda Trama u predsjedničkoj utrci, prema novoj anketi Reutersa/Ipsosa

U vrijeme objave rezultata, Harris je stigla u Wisconsin, u sklopu prve predizborne aktivnosti.

Harris vodi s 44 posto naprema 42 posto podrške koliko uživa Trump među registriranim glasačima u provedenoj nacionalnoj anketi. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA