Ukoliko imate probleme sa glavoboljom i migrenom ljekari savjetuju izbacivanje određenih namirnica iz ishrane.
Jedna od njih je i sir čije pretjerano konzumiranje može biti okidač za neugodne migrene. Prirodni spoj tiramin koji se nalazi u zrelim i fermentiranim namirnicama često može utjecati na migrenu.
Tiramin nastaje razgradnjom proteina tokom vremena, zbog čega su zreli sirevi poput cheddara i parmezana bogati ovim spojem. Također, tiramin potiče oslobađanje norepinefrina što može destabilizovati krvni pritisak i dovesti do promjena u krvnim žilama u mozgu, a sve to dovodi i do nastanka migrene.
Pojedini sirevi sadrže više tiramina od drugih što dovodi do većeg rizika za nastanak migrena. Sirevi poput roqueforta, goude i stitona imaju visoke nivoe tiramina, dok mozzarella, švicarski sir i feta imaju umjerene količine.
Svježi sir, krem sir i ricotta smatraju se sigurnijim opcijama za osobe sklone migrenama. Osobe koje već pate od migrena, one koje imaju genetsku predispoziciju za prehrambene okidače ili prolaze kroz hormonalne promjene su posebno ranjive.
Također, dosadašnja istraživanja su pokazala da su žene tri puta sklonije migrenama od muškaraca, a sirevi mogu dodatno pogoršati simptome tokom hormonskih promjena.