Jagode sadrže bogatstvo nutrijenata, a vrlo malo šećera. To ih čini izvrsnom poslasticom za osobe oboljele od dijabetesa, no također štite naše zdravlje na više načina, od jačanja mozga, smanjenja upalnih procesa u tijelu, do izbjeljivanja zuba.
Izbjeljuju zube
Ovo čarobno crveno voće sadrži jabukovu kiselinu koja pomaže pri uklanjanju površinskih mrlja sa zuba. Same jagode će biti dobre, ali ako ih pomiješate sa sodom bikarbonom, dobit ćete pastu koja će još efikasnije očistiti zube od mrlja. Nanesite mješavinu na svoje zube i stavite da odstoji koliko god možete izdržati, minimalno pet minuta. Da biste uklonili ovu mješavinu, operite zube regularnom pastom.

Štite i jačaju mozak
Prema istraživanjima, konzumiranje jagoda štiti vaš mozak od procesa starenja. Utvrđeno je da su ljudi koji su jeli najviše borovnica i jagoda imali manji kognitivni pad – njihove sposobnosti razmišljanja i obrade informacija nisu toliko oslabile. Imali su moć mozga nekoga do dvije i po godine mlađeg. Neki od antioksidansa u jagodama također smanjuju sistemsku upalu u vašem tijelu, a koja je ključni faktor u razvoju Alzheimerove bolesti.
Jačaju imunitet
Jagode su izvrstan izvor vitamina C (askorbinske kiseline) koji morate unijeti hranom jer ga tijelo ne može proizvesti. U rijetkim slučajevima, ljudi koji ne unose dovoljno ovog ključnog vitamina razviju skorbut, bolest koja uzrokuje krvarenje, modrice i anemiju. Budući da konzumacijom osam srednjih jagoda dobivate 160 mg, potrebna je samo šaka ovih zdravih bobica da bi se vaš imuni sistem održao u dobroj formi.
Štite zdravlje srca
Uživanje u jagodama jedan je od najukusnijih načina pružanja zaštite vašem srcu. Istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u prevenciji nekoliko stanja koja mogu dovesti do bolesti srca i infarkta, kao i dijabetesa koji povećava vjerovatnost srčanih bolesti.
Konzumiranje više jagoda može vam pomoći u snižavanju holesterola i triglicerida. Visoki trigliceridi povećavaju rizik od srčanih bolesti. A kada se trigliceridi razgrađuju, ostavljaju nusprodukte koji izazivaju upalu, privlačeći ljepljive naslage na stijenke krvnih žila. Taj materijal može začepiti vaše arterije (ateroskleroza). Jedenje pola kilograma jagoda dnevno može smanjiti trigliceride za 20 posto. To je rezultat jedne studije, koja je također otkrila da jagode smanjuju ukupni holesterol za osam procenata.

Smanjuju upalu
Rasprostranjena unutrašnja upala pridonosi mnogim bolestima, uključujući bolesti srca. Način života poput loše prehrane, niske tjelesne aktivnosti i pušenja, mogu dovesti do upale.
Konzumiranje više jagoda korak je u pravom smjeru za poboljšanje zdravlja srca. To je zato što su najzastupljeniji antioksidansi u jagodama antocijanini, poznati po svojim protuupalnim učincima.