17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Ambasador Al-Khater:Arhiv BiH nije samo institucija BiH već cijelog čovječanstva

Radi se o prostoriji “broj 13” površine 300 metara kvadratnih u kojoj se pohranjuje arhivska građa kao jedinstvena i nezamjenjiva baština.

Ambasador je prije tri mjeseca tokom obilaska prostorija Arhiva BiH, a koje su trebale biti renovirane, prepoznao važnost te institucije i odlučio pomoći rekonstrukciju sa 128.512 KM.

Izrazio je zadovoljstvo slikom koju danas vidi, a to su renovirane prostorije uslovne za rad uposlenika i čuvanje arhivske građe.

- OGLAS -

–  Arhiv Bosne i Hercegovine nije samo vlasništvo BiH već  cijelog čovječanstva, a historiju koju čuva ćemo ostaviti našim budućim generacijama – istakao je ambasador u izjavi za medije.

Potvrdio je da će nastaviti pomagati Arhiv BiH, ukoliko za to postoje uslovi, a time bi projekt rekonstrukcije prostorija te institucije bio okončan uz pomoć Države Katar.

- Advertisement -

Direktor Klepić je zahvalio ambasadoru na pomoći koju Država Katar pruža Arhivu BiH, te kazao da je rekonstruirano oko 85 posto prostora, a preostala je još jedna velika prostorija tzv. “soba 14”.

– Kada završimo ‘sobu 14’ imat ćemo moderno uređene arhivske depoe BiH i time bismo završili naš cilj, rekonstrukcija prostorija Arhiva BiH – rekao je Klepić i zahvalio svima koji učestvuju u projektu.

U protekle dvije godine, naveo je, uloženo je 500.000 KM izvanbudžetskih sredstava u obnovu jednog od najvećeg depoa Arhiva BiH.

Krajnji cilj projekta, podsjetio je direktor Klepić, jeste da se osiguraju prvobitni optimalni uslovi za pohranu i zaštitu arhivske građe, te da se samim tim poboljšaju uslovi rada te institucije, kao i pristup i korištenje arhivske građe njezinim korisnicima, kao osnovni zadatak jedne arhivske ustanove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA