12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Grad Sarajevo sufinansira deset kulturnih manifestacija

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku kojom je potvrdilo da je Sarajevo poput drugih evropskih i svjetskih prijestolnica grad festivala sa višedecenijskom tradicijom, ali i novim atraktivnim kulturnim događajima, saopćeno je iz Gradske uprave.

– Grad Sarajevo cijeni vrijednosti, koje ove manifestacije svojim vrhunskim, raznolikim sadržajima nude našim građanima i posjetiocima. Ujedno, mnogo znače za promociju, imidž i kosmopolitski karakter našeg grada – istaknuo je gradonačelnik.

Prema Skakinim riječima, finansijski i svaki drugi vid podrške Grada Sarajeva dijelom će osnažiti kulturne institucije i manifestacije, a dijelom doprinijeti turističkom i ekonomskom razvoju naše zajednice. Prvi čovjek Grada ukazao je i na značajnu činjenicu da se festivali osim u Sarajevu održavaju i u drugim bh. gradovima.

- OGLAS -

Trideset peto izdanje Međunarodnog festival Sarajevska zima, koje je završeno prvim danom proljeća, ugostilo je više od 1.500 umjetnika iz 47 zemalja. Početkom maja Sarajevo će slaviti još jedan jubilej – 25 godina održavanja Sarajevskih večeri muzike – SVEM, koje će otvoriti pijanista svjetskog glasa Ivo Pogorelić. U maju će biti održan 5. festival umjetnosti za djecu i mlade FEDU 2019.

Ljeto će započeti sa sve prepoznatljivijim Međunarodnim festivalom književnosti “Bookstan. No east. No West”, te sarajevskim brandom – Sarajevo Film Festivalom, kada Sarajevo postaje regionalni fimski centar.

- Advertisement -

Grad je podržao i Balet Fest Sarajevo da bi ovoj umjetnosti vratili mjesto koje zaslužuje, te najstarije festivale na ovim prostorima – Sarajevske dane poezije i MESS. Bogat program ponudit će ove godine i 23. Jazz Fest Sarajevo, kao i jedini plesni orkestar u BiH, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA