7.7 C
Sarajevo
17.09.2024

iPhone 16 donosi revoluciju: Mogu li Appleovi telefoni proći A.I. Test?

Neposredno prije smrti Stiva Džobsa (Steve Jobs) 2011., Apple je ispunio tijesnu dvoranu u Cupertinu, Kalifornija, za predstavljanje svog petog iPhonea. Najveća prodajna tačka ovog uređaja bila je nova softverska značajka pod nazivom Siri, koja je pomogla izazvati skok prodaje iPhonea.

U ponedjeljak, Apple planira ponovno pokrenuti tu igru.

Po prvi put u više od decenije, tehnološki div će predstaviti paket iPhonea čija prepoznatljiva opcija neće biti poboljšana kamera ili ažurirani dizajn, već nove softverske mogućnosti. Sistem pod nazivom Apple Intelligence razvrstat će poruke, nuditi prijedloge za pisanje i stvoriti sposobniju Siri koju pokreće generativna umjetna inteligencija.

- OGLAS -

Novi iPhonei predstavljaju veliki trenutak za generativni AI, koji može odgovarati na pitanja, stvarati slike i pisati softverski kod. Kao kasnopridošlica u A.I. stranke, Apple je u poziciji preuzeti tehnologiju mainstream – ili posijati novu sumnju u njenu održivost ako ne ispuni očekivanja.

Rani entuzijazam za A.I. je ublaženo pitanjima o njegovoj korisnosti. Ovog je proljeća Microsoft odgodio značajke u A.I. računaru zbog sigurnosnih propusta oko tehnološkog snimanja svake sekunde aktivnosti. Humane, start-up koji je prikupio 240 miliona dolara za uređaj nazvan Ai Pin, bio je kritikovan od strane tehničkih recenzenata jer je njegov sistem sporo ispunjavao zahtjeve i ponekad ih je netačno postavljao.

- Advertisement -

Nakon tih problema, Wall Street traži od Applea uvjeravanja da kupci žele A.I. Tehnološki div proveo je dvije godine gledajući kako Microsoft, Meta, Google i Samsung dodaju A.I. na proizvode. Apple je tokom godina pokazao da može kasno ući na tržište i redefinirati ga, kao što je to učinio s digitalnim muzičkim playerima, pametnim telefonima i pametnim satovima.

Apple se nada da će A.I. može pomladiti iPhone. Razmatra priliku u A.I. toliko važan da je otkazao jednu od svojih velikih oklada – projekt od 10 milijardi dolara za razvoj samovozećeg automobila – i premjestio stotine inženjera da rade na tehnologiji.

Ljudi se duže drže svojih iPhonea jer je sve manje privlačnih novih značajki. Vrijeme između zamjene iPhonea produžilo se na gotovo pet godina, u odnosu na tri godine u 2018., prema TD Securities, investicijskoj banci. Usporenje kupnje novih telefona opteretilo je poslovanje Applea, koji se oslanja na iPhone za više od polovice ukupne prodaje.

Osim Apple Intelligencea, koji će biti dostupan na iPhoneu Pro i Pro Maxu, analitičari kažu da će novi iPhonei imati novu tipku za fotografiranje, nešto veći ekran i brže procesore.

Analitičari Wall Streeta predviđaju da bi ove značajke mogle pomoći Appleu da sljedeće godine proda rekordnih 240 miliona iPhonea, što je povećanje od 12 posto u odnosu na ovu godinu.

Slično optimistične prognoze vezane uz A.I. drugim tehnološkim kompanijama imale su negativan učinak. Proteklih mjeseci dionice Nvidije, Microsofta i Googlea pale su zbog slabije od očekivane prodaje A.I. proizvoda. Pad je opteretio ostatak berze jer je umjetna inteligencija postala glavni fokus ulagača.

Za Apple, koji je svoj prvi iPhone predstavio prije 17 godina, nije jasno jesu li nove opcije uopće važne. Gotovo tri četvrtine korisnika kaže da kupuju novi iPhone jer je njihov trenutni telefon zastario ili je izgubljen ili oštećen, prema istraživanju Consumer Intelligence Research Partners, kompanije za tehnološka istraživanja. Samo petina kaže da kupuje novi telefon kako bi dobila najnovije značajke.

“Izbacivanje stvarno zgodnih novih opcija koje su potaknule veliku količinu zamjena, ali to više ne radi”, rekao je Josh Lowitz, partner u Consumer Intelligence Research Partners. “Postalo je kao da mijenjate sušilicu za veš ili tenisice. Zamijenite ih kada se istroše.”

Apple je pokušao razlikovati svoj A.I. ponudu naglašavajući svoju sposobnost da privatnije rješava lične zahtjeve. Kada je predstavila tehnologiju u lipnju, rekla je da će većina zahtjeva biti postavljena na samom iPhoneu, gdje postoji manji rizik da bi osobni podaci mogli biti ugroženi. Ostali zahtjevi bili bi preusmjereni na mrežu računalstva u oblaku s Appleovim poluvodičima za koje je firma rekla da neće pohranjivati nikakve informacije.

Ako korisnik pita Siri kada stiže let njeze majke, Apple kaže da njegov A.I. sistem može dati procjenu u stvarnom vremenu izvlačenjem informacija o letu iz e-pošte i provjeravanjem s trenutnim podacima praćenja leta.

Kompanija će nadopuniti one A.I. usluge s odgovorima iz ChatGPT-a. Sklopio je dogovor s OpenAI-jem, tvorcem ChatGPT-a, kako bi ispunio bezlične zahtjeve korisnika, poput onoga što kuhati s odabranim sastojcima.

Apple nije rekao kada će njegov niz A.I. značajke će biti dostupne za nove iPhone uređaje. Također nije objasnio kako će pokrenuti tehnologiju u inostranstvu, posebice u Kini, svom drugom najvažnijem tržištu. Očekuje se da će se obojici obratiti u ponedjeljak.

Budući da bi A.I. sistemi mogli obrađivati lične podatke, vlade se zalažu za pohranjivanje podataka svojih građana unutar svojih granica. Kina je prethodno to naložila s iCloud podacima svojih građana, zahtijevajući da Apple ustupi zakonsko vlasništvo nad podacima kompanija u državnom vlasništvu. Nije poznato hoće li isto učiniti s Appleovom mrežom u oblaku za A.I.

“Ovo je pravi izazov”, rekao je Ben Bajarin, izvršni direktor Creative Strategies, tvrtke za tehnološka istraživanja. “Morat ćete biti kulturološki ili regionalno prilagođeni jer će se sa svakom zemljom morati postupati vrlo različito. Ovdje ima mnogo neistraženog teritorija.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA