7 C
Sarajevo
05.05.2024

Ovdje smo hiljadama godina: Genetika stanovnika BiH

Sa stanovišta genetike, ima određenih razlika među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, ali statistički nisu značajne.

“Populacija zapadnog Balkana međusobno dijeli najveći dio genetičkog materijala”, rekao je to davno prof. dr. Damir Marjanović.

Najnovija otkrića evropskih genetičara svrstavaju stanovnike BiH i Dalmacije u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope. Po genetskom sastavu su Dalmatinci daleko slicniji nego Hrvati koji su vise Slovenskog porijekla. Autohtona evropska Haplogrupe “I “se nalazi najvise u Skandinaviji Bosni i Dalmaciji i dosta manje ili nikako u svim drugim krajevima Evrope. Stanovnistvo Bosne ima tu staru haplodnu grupu ” Ï” u rasponu od 55% do 70% čime su dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Skandinavci imaju učešće Haplogrupe I u stanovništvu oko 40%.

- OGLAS -

Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11.000 godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i dugu vezanost stanovnika Bosne za svoju jedinu pradomovinu. Moze se onda sasvim pouzdano zakljuciti da stanovnici Bosne nisu ni odakle doselili i da zive na istim prostorima zasigurno vec oko 12 000 godina tojest najmanje od vremena Velikog Potopa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA