15 C
Sarajevo
27.07.2024

Samo je jedan lik u filmovima i knjigama Harry Pottera zaista postojao: Evo i koji

Iako mnogi ljudi možda imaju tajni dio sebe koji želi da je Harry Potter stvaran, ispostavilo se da postoji jedan lik koji je zaista postojao.

Kada je J.K. Rowling je napisala prvu knjigu, Harry Potter i Kamen mudraca, a tvorca Kamena mudraca je nazvala po stvarnoj osobi.

Čak se pojavio i u Fantastičnim zvijerima, koje je igrao Brontis Jodorowsky. Naravno, ta osoba je bila davno mrtva prije nego što su filmovi snimani, ali je idalje stvarna.

Nicolas Flamel je lik zaslužan za stvaranje kamena. Još u 14. vijeku, Flamel je bio francuski biznismen i pisar.

- OGLAS -

A u 17. vijeku prvi put su se pojavili izveštaji da je on stvorio i otkrio pravi kamen mudraca.

S reputacijom alhemičara, vjeruje se da je naučio alhemijske tajne od jevrejskog konversa, dok je bio na putu za Santiago de Compostela. Navodno, nakon što je otkrio mitsku alhemijsku supstancu, Francuz je bio zaslužan za postizanje besmrtnosti.

- Advertisement -

Filozofski kamen se stoga naziva i eliksirom života, koristi se za podmlađivanje jer može pretvoriti jednostavne osnovne metale u zlato ili srebro.

Ovi popularni pokušaji da se otkrije ova ‘mitska’ supstanca tokom tog stoljeća bili su poznati kao Magnum Opus (Veliko djelo).

Kao i u filmovima o Harryju Potteru (i Fantastičnim zvijerima), Flamel je također prikazan u drugim izmišljenim djelima kao što su roman Notre Dame de Paris, Fullmetal Alchemist, The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel i As Gore. Kao što će svaki gejmer znati, njegovi radovi su također predstavljeni u Assassin's Creed: Unity i Steelrising.

Mada, vrijedi napomenuti da mnogi kažu da nema istinskih naznaka da je Flamel zaista bio uključen u alhemiju i da je sve to pomalo urbani mit ili legenda koja se stvarala vijekovima.

Ali ipak, činjenica je da je ime stvarne osobe korišeteno u filmovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA