11.6 C
Sarajevo
30.09.2024

Sindikat obrazovanja BiH u KS podržao NUB BiH: “Pozivamo sve političke stranke da ekspresno riješe ‘talačku krizu'”

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Kantona Sarajevo pružio je podršku Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH.

“Povodom nastale situacije u kojoj se nalaze radnici Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, pozivamo sve političke stranke, posebno one koje se nalaze u poziciji, da se maksimalno angažiraju i ekspresno riješe nastalu ‘talačku krizu'”, navodi se o saopćenju Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, bauke i kulture Kantona Sarajevo.

Smatraju da su krivci za ovu situaciju svi političari koji su bili dio vlasti na državnom i federalnom nivou od Dejtona do današnjeg dana, jer problem NUB-a i šest drugih institucija kulture na državnom nivou nije riješen u proteklih 29 godina. Situacija u kojoj se danas nalaze vrijedni, obrazovani i veoma stručni radnici, koji čuvaju i omogućavaju da se koristi nacionalno blago naše države, takva je da se može opisati samo kao talačka kriza.

- OGLAS -

“Pored toga što vam ne isplaćuju platu za protekli mjesec rada, ne možete nikako promijeniti radno mjesto, kako biste svojoj porodici osigurali egzistenciju, jer to trenutno nije moguće. Zašto? Zato što vam nema ko potpisati prekid ugovora o radu i, ono što je još važnije, ni odjavu u poreskoj upravi. Još jednom, zašto? Zbog nepostojanja upravljačkih i rukovodnih struktura. Grozna slika, koja po svemu liči na jedan novi vid ropstva, dodatno se upotpunjuje kad vlasti sa federalnog nivoa, da li u neznanju ili zbog vlastite obijesti, zaprijete podizanjem krivičnih prijava radnicima ako obustave rad. Nije ih briga što taj rad nije plaćen, što i ti ljudi imaju porodice, što i njima redovno stižu računi… A živimo u 2024. godini nove ere”, navode iz SSVOONK BiH Kantona Sarajevo.

Sindikalisti pozivaju vlasti da iskoriste svoje sposobnosti, koje su pokazali prilikom lobiranja za međunarodnu intervenciju za formiranje izvršne vlasti na federalnom nivou te prilikom pregovaranja i kompromisima na državnom nivou, kojima su uspjeli uspostaviti vlast, da odmah riješe problem u NUB-u i u ostalih šest institucija kulture.

- Advertisement -

“Sposobnosti očito ne manjka, ali volje očito nema. Možda je potrebna hrabrost i volja koju su pokazali kantonalni Ministar kulture i vlast u KS donošenjem zakona koji omogućuje plaće radnicima u sedam institucija kulture. Ali, i pored tih osiguranih novčanih sredstava, nije ih moguće isplatiti – zbog nedostatka ovlaštene osobe/direktora”, dodaje se dalje u saopćenju.

Postavili su i javno pitanje za ministricu kulture u Vladi FBiH u kojem traže odgovor na pitanje zašto odbija da se angaira u rješavanju ovog problema: “Ili nacionalno blago, koje se nalazi u NUB-u BiH, nije dostiglo toliki javni značaj kao nedostatak svinjskog asortimana po prodavnicama u Sarajevu?”

Pozvali su predstavnike izvršne vlasti da sa predsjednikom Vijeća uposlenika NUB BiH organiziraju sastanak i da se potpiše sporazum sa jasnim koracima kako razriješiti ovu situaciju/agoniju. U suprotnom, ističu, može se očekivati obustava rada i protest.

“Kantonalni odbor SSVOONK BiH Kantona Sarajevo, koji zastupa i radnike 12 javnih ustanova u djelatnosti kulture u Kantonu Sarajevo, iz solidarnosti sa radnicima NUB-a, bit će na raspolaganju za svaki vid pomoći”, ističe Admir Šuvalić predsjednik SSVOONK BIH Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA