Sastojci za četiri osobe:
225 ml mlećenice ili jogurta (sobne temperature)
300 ml toplog mlijeka
10 g suhog kvasca
300 g putera
1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
sjemenke po ukusu
1 jaje – za premazivanje
Priprema:
Zagrijte mlijeko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suhi kvasac i kašiku brašna, sve to dobro sjedinite i ostaviti na stranu da naraste.
Brašno sastavite zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdjelu za miješenje i napraviti malo udubljenje, gdje ćete dodati otopljen puter, umućena jaja, ostatak toplog mlijeka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac.
Sve dobro sjedinite dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umjesiti tijesto dok ne dobijete glatku i elastičnu smjesu.Vratiti u zdjelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se tijesto udvostruči, oko sat vremena. Naraslo tijesto isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premijesiti. Promiješeno tijesto podijeliti na 12 malih jufkica.
Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.
Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter.
Tako uraditi i sa ostale jufkice, svaki put podviti malo krajeve.
Kroasane možete premazati po želji, poenta je da ne napravite grešku prilikom kreiranja smjese.
Na kraju kad sve završite, premažite kroasane umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mlijeka, kafe ili jogurta, piše Recepti i ideje.