Mramorni kuglof je jedan poprilično poznat desert, koji se često znao naći na trpezi tokom cijele godine. Mekan i mirisan odlično ide uz tople napitke poput kafe, čaja, kakaa i mlijeka.
Sastojci:
- četvoro jaja;
- četiri čaše brašna;
- dvije čaše mlijeka;
- dvije čaše ulja;
- dvije čaše šećera;
- dvije kašike šećera;
- dvije kašike kakaa;
- jedna vrećica praška za pecivo;
- jedna vrećica vanilin šećera;
- 100 grama čokolade;
- kockica maslaca ili margarina.
Priprema:
Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda mikserom pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Ponovo mutite mikserom sve dok ne dobijete jednaku smjesu.
Kada je smjesa spremna, podijelite je na dva jednaka dijela, pa u jedan dio stavite kakao prah. Namastite kalup i naizmjenično sipajte smjese. Kuglof je potrebno peći u rerni na 200 stepeni oko trideset minuta. Kada je kuglof gotov, prelijte ga istopljenom čokoladom.