25 C
Sarajevo
28.04.2024

Znate li da je jedan Irac 1993. na tri minute postao bosanskohercegovački dirigent?

"Sva bol svijeta je noćas u Bosni": Više od trideset godina prkosa i ponosa!

9. maja 2024. godine navršava se 31 godina otkako je Bosna i Hercegovina nastupila na pjesmi Evrovizije, i to u jeku agresije na našu državu – 1993. godine. Taj je datum historijski značajan jer smo tada, po prvi put ikada, nastupili kao samostalna, nezavisna, suverena država – Bosna i Hercegovina!

Na pjesmi Evrovizije predstavljao nas je Muhamed Fazlagić Fazla sa pjesmom „Sva bol svijeta“… Istina, sva bol svijeta je te noći bila u Bosni… Ekipa je iz Sarajeva, bosonoga preko piste, s posuđenom garderobom, pješke preko Igmana do Hrvatske prešla težak put da bi stigla do Irske. Put je bio trnovit, dug i neizvjestan.

„Ostajem da bolu prkosim“

- OGLAS -

Te se godine pjesma Evrovizije održavala u glavnom irskom gradu – Dublinu, a tada mlađahni Fazla pobijedio je u vrlo jakoj konkurenciji bh. kantautora. Po njegovom svjedočenju, sve to iskustvo vrijedilo je – unatoč velikim izazovima s kojima se muzička ekipa susrela na tom putu.

„Trčali smo bosonogi preko piste… Pješice smo išli preko Igmana. Putovali smo kamionom do Hadžića, autobusom bez stakala do Mostara. Hapsio nas je i HVO. 24 sata smo putovali do Zagreba“, svojevremeno se prisjetio Fazla.

Kako je Irac na tri minute postao bosanskohercegovački dirigent

Bosna i Hercegovina je na tom takmičenju osvojila šesnaesto mjesto. Ono što je malo poznato: skoro svi su uspjeli stići na avion za Irsku… sem bh. pijaniste i dirigenta Sinana Alimanovića zbog nedostatka novinarske akreditacije. Podsjećamo, Alimanović je na predtakmičenju te godine dirigovao jedanaest kompozicija, te potpisao originalni aranžman pjesme „Sva bol svijeta“. Predtakmičenje se održavalo u Ljubljani, a na koje je on uspio otići, ali u konačnici nije sudjelovao u finalu Evrovizije u Irskoj.

„Tada su pjevače pratili revijski orkestri… Nažalost, moja kuća – RTVBiH – nije mi dala novinarsku akreditaciju, iako je to bila dužna učiniti. Samo sam se tako mogao ukrcati na let Sarajevo – Zagreb i tako krenuti putem Dublina“, kazao je Alimanović svojevremeno.

Finalne večeri Evrovizije, bosanskim je orkestrom dirigovao sjajni Irac, Noel Kelehan. Valja napomenuti da je ovaj Irac dirigovao svakim irskim orkestrom za pjesmu Evrovizije. Ipak, ostao je upamćen i po tome što je napravio izuzetak te majske noći 1993. godine i makar na nekoliko minuta postao „orkestarski“ Bosanac i Hercegovac. Zbog tog čina mnogi su ga nazvali „stvarnim džentlmenom“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA