7 C
Sarajevo
13.05.2024

Bangladeš pogodio najduži toplotni talas u posljednjih 76 godina

Bangladeš je u aprilu pogodio najduži toplotni talas u istoriji, a prognoze ne pokazuju poboljšanje za ostatak mjeseca, naveli su meteorolozi.

Bazlur Rashid, meteorolog u meteorološkom odjelu Bangladeša, rekao je za Anadolu da je toplotni talas zahvatio cijelu zemlju 27 dana zaredom.

“Prema podacima dostupnim od 1948. godine, u ovom mjesecu već su zabilježeni rekordni dani toplotnog talasa u jednoj godini”, dodao je on.

- OGLAS -

Ove godine, po prvi put, skoro 75 posto zemlje iskusilo je neprekidne toplotne talase.

Najbliži primjer takve ekstremne vrućine zabilježen je 2014. godine kada je u zemlji zabilježen 25-dnevni toplotni talas, dodao je Rashid.

- Advertisement -

„Klimatske promjene su među glavnim uzrocima ekstremnog vremena“, rekao je Rashid, dodajući da je glavni grad Bangladeša Dhaka postao teško mjesto za život tokom ljeta, zbog sve manje zelenila i vode.

Najviša sezonska temperatura od 42,7 stepeni Celzijusa zabilježena je u Chuadangi u petak.

Ekstremni vremenski uslovi poremetili su živote i egzistenciju ljudi, posebno za grupe sa niskim primanjima, u južnoazijskoj zemlji sa 170 miliona stanovnika.

U drugoj sedmici aprila, zemlja je bila primorana da zatvori škole i obrazovne institucije na nedjelju dana zbog talasa vrućine, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA