25 C
Sarajevo
18.05.2024

Biden nazvao Netanyahua šu*kom: Premijer Izraela mu “pravi pakao”

Predsjednik Biden je u nekoliko navrata nazvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua “šu*kom” – žaleći se da mu premijer “pravi pakao” tokom izraelske invazije na Gazu, navodi se u novom izvještaju.

Biden, koji je Netanyahua takođe nazvao “je*enim zlikovcem”, prema prethodnom izvještaju, nasmijao se na pitanje o rastućoj napetosti u ponedjeljak poslijepodne dok je dočekivao jordanskog kralja Abdulaha II u Bijeloj kući.

“Prihvata li Netanyahu vaš savjet?” viknuo je novinar dok je Biden stajao i čekao kralja.

- OGLAS -

„Svi to rade“, odgovorio je Bajden, smijući se.

81-godišnji američki predsjednik — čija je kampanja za reizbor u kritičnim državama ugrožena zbog protivljenja Netanyahuovom ratu protiv Hamasa — rekao je u privatnim razgovorima, uključujući i stranačke donatore, da izraelski vođa vrši pritisak na Bijelu kuću zbog kritika na Izrael, prenio je NBC.

- Advertisement -

Biden je Netanyahua nazvao “šu*kom” u najmanje tri navrata, reklo je više izvora.

Izvor je rekao da je Bidenu dosta rata, jer Izrael navodno priprema planove za uklanjanje Hamasovog posljednjeg bataljona kontrole u Rafi blizu egipatske granice, što je kopnena invazija koja bi zahtijevala preseljenje mnogih od 2 miliona stanovnika teritorije, koji su pobjegli na jug nakon ranijih izraelskih operacija.

Bijela kuća je mjesecima javno govorila da se Biden protivi trenutnom i trajnom prekidu vatre koji je tražio Hamas nakon što je iznenadni napad Hamasa 7. oktobra pokrenuo rat – iako saradnici napominju da predsjednik odobrava kraće humanitarne pauze u sukobu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA