7 C
Sarajevo
26.02.2024

BiH: Državljanin Afganistana lišen slobode zbog krijumčarenja migranata preko Drine

Radeći na sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 29. augusta 2020. godine, na području Zvornika spriječili su krijumčarenje deset osoba afroazijskog porijekla iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o pet muškaraca, četiri žene i jednoj bebi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem, saopćila je GP BiH.

“Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana”, navedeno je u saopćenju.

- OGLAS -

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba“, državljanin Afganistana je lišen slobode te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat tužiocu Tužilaštva BiH.

O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji će nastaviti daljnje procesuiranje migranata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA