15.5 C
Sarajevo
21.05.2024

Milorad Dodik za stolom sa Putinovim “čovjekom iz sjene”: Evo ko je Nikolaj Patrušev!

Vladimir Putin i Nikolaj Patrušev istodobno su regrutirani u KGB; od samog početka Putinovog pojavljivanja – Patrušev se nalazi tik uz njega, djelujući u sjeni...
Senad Hadžifejzović je prije intervjua s Miloradom Dodikom, u razgovoru sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane BiH, prvi upitao „kako nikoga ne zabrinjava sastanak Dodika i Nešića sa šefom KGB-a – Nikolajem Patruševim“...

Senad Hadžifejzović je u nedjelju emitirao vanredno izdanje „Centralnog dnevnika“, a gost je bio predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik. Taj je razgovor s Miloradom Dodikom do danas pregledan više od 547.000 puta, a intervju su prenijeli brojni regionalni mediji.

Začudo, retorika Milorada Dodika umnogome je bila blaža negoli inače, pa je tako Senadu Hadžifejzoviću kazao da „rata neće biti“, te da „entitet RS nema aspiracije za secesijom“ nego za „razdruživanjem“, iako ostaje nejasno koje je pravo značenje navedene terminologije. Dodik je otišao i korak dalje, nudeći dvije milijarde za „mirni razlaz“…

Taj intervju s Miloradom Dodikom možete pogledati u videoprilogu ispod.

- OGLAS -

Dodik – sluga (opasnog) ruskog režima

Mjesecima prije, Dodik je označen od evropskih, odnosno zapadnih sila kao glavni remetilački faktor u Bosni i Hercegovini, a pored njega – na crnim listama su i članovi njegove porodice, kao i njegovi najbliži saradnici.

- Advertisement -

Amerika je Milorada Dodika stavila na crnu listu, a Evropska unija također „udara“ ofanzivu – od njega se ograđuju svi proevropski orijentirani političari, sem Viktora Orbana – mađarskog premijera koji u svom nahođenju naginje ka desnici. Sva ta retorika i prijateljovanje Orbana i Dodika potaknuti su ruskom podrškom. Davno je postalo jasno da se i Dodik i Orban oslanjaju na „ruska leđa“ – Vladimira Putina i ruski agresorski režim. Ali postavlja se pitanje: ko se, osim Vladimira Putina, krije iza tog opasnog ruskog režima?!

Senad Hadžifejzović je prije intervjua s Miloradom Dodikom, u razgovoru sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane BiH, prvi upitao „kako nikoga ne zabrinjava sastanak Dodika i Nešića sa šefom KGB-a – Nikolajem Patruševim“…

 “Nema većeg rata nego Dodikov korak ka otcjepljenju! To je objava rata! Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, da zajedno radimo! Najviše će stradati narod iz RS-a! BiH je ozbiljna, priznata država! Svako ko ne želi da živi u BiH – ne mora! Poručujem i njemu i Nešiću da nema otcjepljenja niti će ga ikada biti! Stradat će svi!”, kazao je Helez, ne odgovarajući koncizno na Hadžifejzovićevo pitanje.

Opasniji i od Putina: Ko je Nikolaj Patrušev?

Nikolaj Patrušev „vedri i oblači“ mrežom ruskih špijuna. On je najmoćniji čovjek u Rusiji odmah nakon Putina. Trenutno obnaša funkciju šefa Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije. Bio je general Ruske vojske i bivši direktor Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB), „nasljednice“ KGB-a.

Patrušev, glavni Putinov izvršilac „prljavih poslova“, smije govoriti u njegovo ime u vezi sa strateškim ruskim pitanjima, smije govoriti o nuklearnom naoružanju, ratu u Ukrajini i sl.

Vladimir Putin i Nikolaj Patrušev istodobno su regrutirani u KGB; od samog početka Putinovog pojavljivanja – Patrušev se nalazi tik uz njega, djelujući u sjeni… Stoga, nije čudno što Patrušev „mijenja“ Vladimira Putina na ključnim sastancima sa saveznicima, a on se tom povjerenju iskupljuje na pravi način: održava prokremaljsku ratnu retoriku, optužujući Zapad za narušavanje ruskog integriteta.

Svjetski mediji tvrde da je Patrušev opasni obavještajac umiješan u čudne egzekucije „neposlušnika“ opasnog ruskog režima. Pretpostavlja se da je umiješan u trovanje bivšeg FSB-ovog obavještajca, Aleksandra Litvinenka, te se misli da je povezan i sa smrću šefa „Wagnera“, Jevgenija Prigožina.

Patrušev, okorjeli desničar koji vjeruje u nepogrešivost ruskih odluka, sastao se i s Miloradom Dodikom 23. aprila 2024. godine u Sankt-Peterburgu, gdje je entitetski predsjednik prisustvovao Međunarodnom bezbjedonosnom forumu.

Poruke s tog sastanka uobičajene i očekivane. Patrušev i Dodik raspravljali su o „pritiscima Zapada zbog međusobnih dobrih odnosa“…

Dodik dovodi Rusiju na Balkan

Milorad Dodik je redovan gost u Rusiji – održava dobre veze s Vladimirom Putinom i njegovim sistemskim egzekutorima, a još je opasnije što se produbljivanju veza s ruskim režimom pridružio i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić.

Ugledni svjetski zvaničnici već dugo upozoravaju na pogubnost ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, pogotovo u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da je Putinu u interesu da izazove sukob, i to zbog sprečavanja širenja NATO Alijanse na ovo područje.

Uoči usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, traje diplomatska ofanziva iz Srbije i bh. entiteta RS. Dodik, Cvijanović i entitetska garnitura vlasti čine sve da zaustave izglasavanje, a Rusija sve otvorenije postaje „megafon“ negatorske politike.

Podsjećamo, situacija u BiH je trenutno napeta, a naša je država označena „glavnim žarištem“ ruskog malignog utjecaja. Milorad Dodik ovakvim postupcima, odnosno sastancima s Putinovim najbližim saradnikom sumnjive prošlosti potvrđuje te tvrdnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA