30 C
Sarajevo
19.06.2024

Pročitajte prijedloge za promjenu naziva srebreničkih ulica, reagirala i srebrenička udruženja!

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik RS Ćamil Duraković su poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

U ponedjeljak, 15. aprila, bit će održana tematska sjednica Skupštine Općine Srebrenica, a na dnevnom redu će se naći prijedlozi Komisije za statut i propise. Donosimo vam sve prijedloge koji će sutra biti na stolu.

Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”. Umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”. Umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”. Umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”. Umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

- OGLAS -

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

U planu je imenovanje naziva ulica koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

- Advertisement -

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik RS Ćamil Duraković su poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostat će u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

Ranije su se povodom nove promjene naziva ulica oglasili i iz Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” i kao predstavnici preživjelih izrazili su ogorčenost i zabrinutost za opstankom Bošnjaka koji su se vratili u Srebrenicu. Istaknuli su da će, ukoliko prijedlozi budu usvojeni, odmah zatražiti poništenje odluka.

Potpisnici otvorenog pisma ambasadorima u BiH, među kojima su srebrenička udruženja i političke stranke, otvoreno traže od međunarodne zajednice da spriječe odbornike u promjeni naziva ulica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA