25 C
Sarajevo
17.05.2024

Tužilaštvo BiH u borbi protiv negatora genocida! Potvrdili za FACE: Procesuiraju se prijave!

FACE je Tužilaštvo BiH pitao i da li će biti podignuta optužnica protiv Milorada Dodika, koji ne priznaje i javno negira genocid, ali i vrha entitetske vlasti koji ima istu retoriku poput predsjednika RS.
U maju ove godine očekuje se i izglasavanje srebreničke rezolucije o genocidu, a time će se dodatno odati počast srebreničkim žrtvama i bit će proglašen međunarodni dan sjećanja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučno je krenulo u borbu protiv negatora genocida! Podignuta je prva optužnica protiv negatora genocida – Vojina Pavlovića, koji je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.

Kako su za FACE ekskluzivno potvrdili iz Tužilaštva BiH, u narednom periodu se mogu očekivati i nove optužnice!

„U Tužilaštvu BiH u radu je više predmeta, odnosno prijava koje se odnose na kaznena djela iz članka 145a”, kazali su iz Tužilaštva BiH za FACE.

- OGLAS -

Kako su iz Tužilaštva BiH otkrili za naš portal, postoje i predmeti u kojima su donesene negativne tužilačke odluke. Također, saopćeno nam je da su podignute i optužnice, te se aktivno radi na predmetima.

FACE je Tužilaštvo BiH pitao i da li će biti podignuta optužnica protiv Milorada Dodika, koji ne priznaje i javno negira genocid, ali i vrha entitetske vlasti koji ima istu retoriku poput predsjednika RS.

- Advertisement -

“Da li će ili ne protiv neke fizičke ili pravne osobe biti podignuta optužnica – odluke se donose u skladu sa time ima li dokaza da je neko počinio kazneno djelo, a elementi ovog kaznenog djela navedeni su u objavljenim odlukama”, kazali su iz Tužilaštva BiH za FACE.

Podsjećamo, prema Krivičnom zakonu BiH, odnosno članu 145a (“Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti”), lice koje prekrši navedene odredbe – kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od tri godine.

Prije nekoliko dana, izraelski ambasador u Srbiji negirao je srebrenički genocid, a ovaj potez Yahela Vilana izazvao je mnogobrojne reakcije u BiH. Upitali smo Tužilaštvo BiH da li ovaj bh. organ ima ingerencije za procesuiranjem službenika neke druge zemlje.

“Sukladno Bečkoj konvenciji, diplomatskim konvencijama i važećim zakonima, Tužilaštvo nema ingerencija nad diplomatskim osobljem drugih država u inostranstvu”, kazali su.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu 2021. godine nametnuo je dopune Kaznenog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. U maju ove godine očekuje se i izglasavanje srebreničke rezolucije o genocidu, a time će se dodatno odati počast srebreničkim žrtvama i bit će proglašen međunarodni dan sjećanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA