22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Bjeloruski zvaničnik tvrdi da je igra Pokémon Go instrument za špijunažu

Zvaničnik bjeloruskog ministarstva odbrane optužio je nekada izuzetno popularnu mobilnu igru ​​Pokémon Go da je instrument zapadnih obavještajnih službi.

Aleksandar Ivanov, šef odjela za ideološki rad ministarstva, rekao je da je igra korištena za prikupljanje informacija o bjeloruskoj avijaciji u blizini Minska, na vrhuncu popularnosti prije skoro deset godina.

Šta mislite gdje je bilo najviše Pokemona u to vrijeme?” pitao je Ivanov u bjeloruskom talk showu Essentially ranije ove sedmice. “Na teritoriji 50. vazduhoplovne baze, gde je pista, gde ima dosta vojne avijacije. Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obavještajna informacija?”

- OGLAS -

Ivanov je spomenuo Pokemon Go tokom rasprave o objektima koji će najvjerovatnije biti na meti špijuna.

Pokemon Go je igra proširene stvarnosti, objavljena 2016. godine, koja omogućava milionima igrača da koriste svoje pametne telefone za snimanje digitalnih Pokemona u fizičkom svijetu.

- Advertisement -

Novim korisnicima je obećao da se “Pokemoni mogu naći u svakom kutku zemlje.” Pokémon je japanska medijska franšiza koja uključuje video igrice, karte za igranje i TV emisiju koja je pokrenuta davne 1996. godine.

Rusija, bliski saveznik Bjelorusije, tada je upozorila da bi igra mogla predstavljati sigurnosni rizik, dok su ruski mediji tvrdili da je riječ o zavjeri CIA-e. Niantic, američki programer aplikacije, negirao je da je Pokémon Go alat za špijunažu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA