15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Brisel oštro kritikovao Srbiju u novom izvještaju: Veličanje ratnih zločinaca, napadi na novinare i “zaštita” korupcije

„Bilo je brojnih slučajeva veličanja ratnih zločinaca, davanja medijske platforme ratnim zločincima i negiranja ratnih zločina i genocida“, piše u izveštaju.

Evropska komisija (EK) je u najnovijem izvještaju o napretku Srbije u polju vladavine prava ocijenila da su potrebni dodatno angažovanje i politička posvećenost produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, u sprečavanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u slobodi medija, kao i napredak u procesuiranju ratnih zločina.

Radi se o godišnjem izvještaju o napretku Srbije, u ključnim poglavljima 23 i 24 pretpristupnih pregovora, u kojima su rezultati neophodni da bi napredovali pregovori o prijemu.

Od početka ovog procesa, Srbija ima dva ključna preduslova za napredak u pregovorima koji bi eventualno vodili ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji: dijalog s Prištinom i napredak u poglavljima 23 i 24. Napredak u ta dva poglavlja je ključan za bilo koju zemlju kojoj je cilj pristupanje EU.

- OGLAS -

„Kao što je predviđeno revidiranom metodologijom, nijedna dalja poglavlja ne bi trebalo da se zatvaraju prije no što Srbija postigne taj cilj“, navodi se u dokumentu Evropske komisije, u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Srbija od decembra 2021. nije otvorila nijedno poglavlje.

- Advertisement -

Neformalno zamrznuti pretpristupni pregovori su posljedica neuvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini koji je počeo u februaru 2022. godine, dva mjeseca poslije posljednje međuvladine konferencije sa Srbijom.

Evropska komisija u dokumentu kaže da smatra da Srbija treba da poboljša rezultate istraga, podizanja optužnica i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući zaplijenu i oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Spominje se da je prošle godine broj pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou porastao na 30 sa 21 – koliko ih je bilo u prethodnoj godini.

„Proaktivne krivične istrage još nisu uobičajena praksa. Postoji rizik od politički motivisanog miješanja u istrage i krivično gonjenje korupcije na visokom nivou, iako su uvedene nove zaštitne mjere“, napominje se u izvještaju.

Dodaje se da proaktivne krivične istrage i sistematsko praćenje tokova novca, posebno u slučajevima neobjašnjivog bogatstva, nije uobičajena praksa, te EK preporučuje Srbiji da sistematskim praćenjem tokova novca poveća efikasnost procesuiranja predmeta teškog i organizovanog kriminala.

Proces gonjenja u vezi napada na sjeveru Kosova

Srbija je kritikovana i što se nije dovoljno angažovala u procesu istrage i krivičnog gonjenja oko napada na sjeveru Kosova.

EK poziva zemlju da obezbjedi da Visoki savjet sudstva i tužilaštva, Vlada i Skupština efikasno i proaktivno brane nezavisnost pravosuđa i tužilačku autonomiju u slučajevima spoljnog neprikladnog uticaja, uključujući i slučajeve neprimjerenih javnih komentara članova Vlade ili parlamenta o tekućim istragama ili sudskim postupcima koji su, kako se navodi, u suprotnosti sa njihovim kodeksom ponašanja.

U principu, navodi se u ovom dokumentu, sadašnji poslovnici postavljaju osnovu za efikasnije reagovanje i mehanizme zaštite sudija i tužilaca u slučajevima nedozvoljenog uticaja.

„Međutim, još nije moguće u praksi uočiti značajno smanjenje neprimjerenog uticaja na sudije i tužioce“, ocjenjuje se u izvještaju i ističe se da ni Skupština ni Vlada do sada nisu postupale u slučajevima nedozvoljenog uticaja, uz opasku da ostaje da se pokaže aktivnija i proaktivnija uloga srpskih institucija.

Veličanje ratnih zločinaca

EK je loše ocijenila Srbiju i po pitanju procesuiranja ratnih zločina, jer nije došlo do poboljšanja rezultata, te da se nastavlja javno veličanje zločinca.

„Bilo je brojnih slučajeva veličanja ratnih zločinaca, davanja medijske platforme ratnim zločincima i negiranja ratnih zločina i genocida“, piše u izveštaju.

Evropska komisija potvrđuje da je Srbija vratila vizni režim za šest zemalja, ali da se u planu viznog usklađivanja obavezala na dalje usklađivanje vizne politike, samo godinu ili šest mjeseci prije članstva u EU.

Od Srbije se traži da ojača sigurnost i bezbjednost novinara i posebno da obezbjedi da se visoki zvaničnici uzdrže od etiketiranja ili verbalnih napada na novinare, da se sve prijetnje i slučajevi fizičkog i verbalnog nasilja brzo prate, te po potrebi, javno osude, istraže ili krivično gone.

„S tim u vezi, nastavljeni su slučajevi verbalnih napada, kampanja klevetanja, prijetnji i nasilja nad novinarima, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, uključujući verbalno i fizičko nasilje nad novinarkama. Ponavljane izjave visokih zvaničnika o svakodnevnom i istraživačkom radu novinara ugrožavaju slobodu medija“, ocjenjuje se u izvještaju Evropske komisije.

(Ne) Borba protiv diskriminacije

EK traži od Srbije da primijeni i blagovremeno izvještava o strategijama za borbu protiv diskriminacije koje obuhvataju prava LGBTQ osoba, rodnu ravnopravnost, nasilje nad ženama i deinstitucionalizaciju, kao i da se aktivno suprotstavlja zločinima motivisanim mržnjom te u tom sklopu, i uspostavi rezultate istrage i osuda.

Ocjenjuje se da ima „ozbiljnog odlaganja“ u usvajanju akcionog plana i povezanog finansiranja za strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i strategiji deinstitucionalizacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA