16.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Britanski helikopteri odlaze na ‘najveću NATO vježbu od Hladnog rata’

Ujedinjeno Kraljevstvo će učestvovati u NATO vježbi, koja se održava u petak u Finskoj, a dobila je epitet “najveće NATO vježbe od Hladnog rata”. Tim povodom, Britanska vojska šalje devet helikoptera Apache u skandinavsku zemlju, prije nego što ih pošalje na drugu NATO vježbu u Estoniju.

Kako prenose britanski mediji, četiri izviđačka helikoptera Wildcat i dva helikoptera za podršku RAF Chinook će otići u Estoniju i tamo provesti duži vremenski period.

Vježba s jurišnim helikopterima Apache u Finskoj nosi naziv Exercise Arrow, a ona u Estoniji – sa sva tri tipa helikoptera – Exercise Swift Response.

- OGLAS -

Sve aktivnosti dolaze pod kišobranom vježbe Steadfast Defender 24, koja testira NATO planove za jačanje odbrane u Europi protiv “gotovo ravnopravnog protivnika”.

Potpukovnik Dave Lambert opisao je vježbu Steadfast Defender kao “najveću NATO vježbu od Hladnog rata”.

Oko 20 hiljada britanskih vojnika je uključeno u događaj, među 90 hiljada vojnika iz sve 32 članice saveza.

Rusija je kritizirala planirane NATO vježbe u blizini svoje granice s Finskom, upozoravajući da one povećavaju rizik od “mogućih vojnih incidenata”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je za državnu novinsku agenciju RIA da su vježbe “provokativne”.

Finska se službeno pridružila NATO-u ranije ovog mjeseca, gotovo dvije godine nakon što je podnijela zahtjev nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

S Rusijom dijeli granicu od 1340 km, tako da njezin ulazak više nego udvostručuje veličinu granice NATO-a s tom državom.

Komentirajući planirane vježbe 26. aprila, Zakharova je rekla: “Vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica provokativne su prirode.

“Njihov zadatak je izvršiti vojni pritisak na Rusku Federaciju kroz demonstraciju sile”, kazala je Zakharova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA