10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Drama u susjedstvu: Otmica, zlostavljanje, prijetnje smrću i zahtjevanje otkupnine

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv četvorice stranih državljana zbog sumnje da su 10. februara 2024. godine na teritoriji općine Mladenovac, mjesto Mala vrbica, zajedno sa drugim N.N. licima silom i prijetnjom ubistvom odveli i zadržali oštećene F. B. i M.K., tražeći od njihovih porodica ukupno 300.000 eura za otkup, odnosno kako ih ne bi lišili života i kako bi ih pustili na slobodu, piše Telegraf.rs.

Osumnjičeni državljanin Iraka Mustafa Q.Z.A-B. (28), državljanin Švedske i Sirijske Arapske Republike Alibrahim H. (23), državljanin Kraljevine Jordan i Republike Srbije Dwairi S. (38) i državljanin Sirijske Arapske Republike Hrfen O. (29) lišeni su slobode 13. februara, nakon čega su saslušani u tužilaštvu gdje su se branili šutnjom, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Na prijedlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg javnog tužilaštva u Beogradu im je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva i da ne bi uticali na svjedoke.

- OGLAS -

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su po prethodnom dogovoru u sastavu grupe sa drugim N.N. licima silom i prijetnjom ubistvom odveli i zadržali oštećene F. B. i M.K u iznajmljenoj kući u Maloj vrbici.

Udarani drvenim palicama

Oštećene su držali u odvojenim sobama, ruku vezanih lisicama i nogu plastičnim uzicama, tukli su ih drvenim palicama uz prijetnje ubistvom, primoravajući ih da od svojih porodica traže novac kako ih ne bi lišili života i kako bi ih pustili na slobodu, dajući im rok za isplatu do 13. februara 2024. godine do 10 sati.

Uslijed toga oštećeni su sa mobilnih telefona, koje su im dali osumnjičeni, putem video poziva kontaktirali svoje porodice tražeći novac i to oštećeni F.B. iznos od 200.000 eura, a M.K. iznos od 100.000 eura. Oštećeni su držani u navedenoj kući do 13. februara kada su uhapšeni od strane policijskih služenika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA