17.7 C
Sarajevo
09.09.2024

Egipat pozvao na prekid rata u Gazi i bezuslovnu isporuku pomoći

Egipat je danas pozvao na prekid izraelskih napada na Pojas Gaze i bezuslovno omogućavanje pristupa humanitarnoj pomoći toj palestinskoj enklavi, javlja Anadolija.

“Razgovarali smo o krizi u Gazi, kao i o situaciji u Libiji, Sudanu, Jemenu i Crvenom moru” – rekao je ministar vanjskih poslova Egipta Badr Abdelatty na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom.

Abdelatty je kazao da Egipat i Turska daju prioritet sigurnosti, stabilnosti u regionu, koji čini važnu osovinu svijeta.

- OGLAS -

“Naša poruka svijetu je da radimo na okončanju rata u Gazi i osiguranju da pomoć stigne u enklavu bez uslova i prepreka” – dodao je Abdelatty.

On je rekao da Egipat pozdravlja spremnost Turske da riješi nesuglasice s Damaskom na način koji čuva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

- Advertisement -

Ponovio je podršku Egipta svakom iskrenom nastojanju da se postigne sveobuhvatno rješenje sirijske krize u skladu s međunarodnim normama.

Fidan se rano u ponedjeljak sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u El-Alameinu na sjeveru Egipta. Posjetio je i egipatsku luku al-Arish, granični prijelaz Rafah s Gazom i Logistički centar egipatskog Crvenog polumjeseca.

Turski ministar se također sastao s guvernerom Sjevernog Sinaja general-majorom Khaledom Megawerom i generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA