27.7 C
Sarajevo
16.06.2024

Kurtćehajić: Šta dalje nakon Rezolucije UN? Da li je RS osporiva kategorija ?

“Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik Suad Kurtćehajić, polazeći od činjenice da najviši sud na planeti Internacionalni sud pravde u Hagu ima dvije funkcije, presuđujuću i davanje savjetodavnog mišljenja, smatra da bi sljedeći potez probosanskih snaga nakon usvojene Rezolucije o genocidu od strane Generalne skupštine UN, trebao biti da se na isti način kao što se išlo sa Rezolucijom, ide preko zemlje sponzora sa zahtjevom prema Generalnoj skupštini UN.

Ona bi se trebala obratiti Internacionalnom sudu pravde u Hagu za Savjetodavno mišljenje sa pitanjem:  Da li je potojanje entiteta RS protivno internacionalnom pravu, nakon što je taj isti Sud, u članu 297.,  presudio da su djela učinjena u i oko Srebrenice nesumnjivo djela genocida i da su ih izvršili dijelovi vojske RS-a počevši od 13 jula 1995. godine,  te nakon presuda gotovo kompletnom vojnom i političkom vrhu RS-a od strane Internacionalnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju od kojih je više njih presuđeno za genocid i osuđeno na doživotne kazne zatvora.

Pri tome treba dodati i da je Slobodan Milošević, iako nije dočekao kraj suđenja zbog smrti u zatvoru, presuđen djelimičnom presudom od 2004. godine koja prema pravilima Internacionalnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ima snagu samostalne presude za Udruženi zločinački poduhvat-UZP i izvršeni genocid u sedam gradova. Interesantno je da ova djelimična presuda Miloševiću nikada nije u dovoljnoj mjeri iskorištena i prolazila je ispod radara javnosti.

- OGLAS -

Očekivati je da će Sud u Hagu dati pozitivan odgovor jer je izvršenim genocidom povrijeđena “IUS COGENS”, najjača pravna norma u internacionalnom pravu, koja na prvom mjestu zabranjuje genocid i čini svaki internacionalni ugovor učinjen uz povredu te norme ništavim.

S obzirom da je verifikacije povrede te norme od strane Suda u Hagu, koja bi dovela do nišavosti Dejtonskog sporazuma, onemogućena jer je potrebno da zahtjev Sudu u Hagu podnese jedna od ugovornih strana Dejtonskog sporazuma, a Bosna i Hercegovina to ne može sprovesti zbog nedostatka konsenzusa u Predsjedništvu BiH. Minimum koji treba postići je dobiti Sajetodavno mišljenje da li je postojanje RS protivno internacionalnom pravu u pogledu kojeg zahtjev kao sponsor prema Generalnoj skupštini UN može podnijeti bilo koja članica UN.

- Advertisement -

Potrebno je napomenuti da Savjetodavno mišljenje Internacionalnog suda pravde u Hagu nema obavezujuću snagu ali ima ogromnu moralnu snagu jer bi u slučaju dobijanja pozitivnog odgovora cijeli civilizirani svijet znao da je postojanje entiteta RS kao pravnog nasljednika faktičke tvorevine RS, koja je odgovorna za strašne zločine i presuđeni genocid, protivno internacionalnom pravu.

Samo  postojanje RS-a nedvosmisleno ukazuje da su genocid i drugi strašni zločini koji su učinjeni u ime njenog stvaranja i postojanja nagrada za izvršene zločine jer je neprirodno i po ljudskim i po prirodnim zakonima da su njeni tvorci sankcionisani na dugogodišnje kao i doživotne kazne zatvora a da njihovo djelo koje se zove RS ostane netaknuto”, zaključuje akademik Kurtćehajić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA