15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Masovni protesti protiv radikalne desnice u Njemačkoj: “Rame uz rame protiv fašizma”

U Njemačkoj su i ove subote hiljade ljudi protestvovalo protiv rastućeg desnog ekstremizma, a težište demonstracija bilo je u manjim gradovima.

“Nikada više je upravo sada”, “Zaustavite širenje mržnje” i “Rame uz rame protiv fašizma” izvikivali su demonstranti na skupovima koje su organizirale crkvena udruženja, sindikati i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Val protesta koji traje gotovo mjesec dana krenuo je nakon što su mediji objavili da je krajem novembra u Potsdamu održan sastanak ekstremnih desničara na kojem su sudjelovali predstavnici desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) i ultra-konzervativnog krila Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Na sastanku se raspravljalo o mogućim deportacijama stanovnika Njemačke stranog porijekla u slučaju da te stranke dođu na vlast.

Od početka protesta, popularnost AfD-a je na saveznoj razini blago pala i sada se kreće oko 20 posto. No, ta je stranka s više od 30 posto podrške i dalje najjača politička snaga u nekim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama u kojima se ove godine održavaju lokalni izbori.

Protesti se nastavljaju u nedjelju.

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA