7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Mirovne snage UN-a pozivaju Izrael i Hezbollah da zaustave neprijateljstva

UNIFIL je u saopćenju naveo da je došlo do zabrinjavajućeg trenda u razmjeni prekogranične vatre između Izraela i Hezbollaha.

Privremene mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) pozvale su danas Izrael i libansku grupu Hezbollah da prekinu neprijateljstva kako bi spriječili dalju eskalaciju duž libansko-izraelske granice, javlja Anadolu.

“Ovaj sukob je već odnio previše života i nanio značajnu štetu kućama i javnoj infrastrukturi. To je ugrozilo egzistenciju i promijenilo živote desetina hiljada civila s obje strane Plave linije. Ipak, sada vidimo ekspanziju i intenziviranje napada”, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

UNIFIL je pozvao sve strane da zaustave neprijateljstva kako bi spriječili dalju eskalaciju i ostavili prostor za političko i diplomatsko rješenje koje može vratiti stabilnost i sigurnost ljudi u ovom regionu.

Napetost je rasplamsana duž granice između Libana i Izraela usred sve češćih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, što se smatra najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile veliki rat 2006. godine.

Napetost na granici dolazi u jeku izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno više od 29.900 Palestinaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA