12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Nakon mađarske predsjednice i ministrica pravde podnijela ostavku

Nakon što je predsjednica Mađarske u vanrednom obraćanju podnijela ostavku, nedugo nakon isto je uradila i Judit Varga, nekadašnja ministrica pravde i zastupnica u Parlamentu Mađarske.

S obzirom na to da je Varga obavljala funkciju ministrice pravde u trenutku kada je Novak potpisala odluku o pomilovanju osobe koja je osuđena za saučesništvo u pedofiliji, mađarska političarka je poručila kako snosi dio odgovornosti za sve što se dogodilo.

“Predsjednica Republike Mađarske podnijela je ostavku. S obzirom na to da se sistem promijenio, za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu da ministar pravde uzima u obzir odluku predsjednika o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednice”, rekla je Varga.

- OGLAS -

Uzevši u obzir sve navedeno, Varga je poručila kako se u potpunosti povlači iz političkog života.

“Odričem se i zastupničkog mandata. Zahvalna sam svima s kojima sam imala priliku raditi. Mađarska može i dalje računati na mene kada je riječ o zaštiti naših nacionalnih interesa i vrijednosti”, zaključila je.

Podsjetimo, predsjednica Mađarske Katalin Novak u vanrednom obraćanju naciji saopćila je kako podnosi ostavku na mjesto predsjednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA