16.6 C
Sarajevo
20.05.2024

Nesvakidašnji incident u UN-u: Izrelski ambasador unišio Povelju UN-a pred Generalnom skupštinom (VIDEO)

Izraelski ambasador Gilad Erdan izazvao je svojevrstan incident, tokom današnje rasprave u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kada je na pozornici uništio kopiju Povelje UN-a tvrdeći da je ova organizacija “prekršile vlastitu povelju dopuštajući Palestini da bude primljena u članstvo”.

“Danas ću vam podići ogledalo”, rekao je Erdan, vadeći šreder papira u kojem je uništi kopiju Povelje.

“Svojim rukama uništavate Povelju UN-a. Da, da, to je ono što radite. Usitnjavanje Povelje UN-a. Sram vas bilo”, poručio je izraelski ambasador.

- OGLAS -

On je ranije, tokom debate o predstojećoj rezoluciji, kazao da Ujedinjene nacije pokušavaju dozvoliti “terorističkoj državi” da postane članica.

Erdan je zaključio da će palestinsku državu voditi “Hitler našeg vremena”.

- Advertisement -

Podsjećamo, rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita palestinsko članstvo u ovoj svjetskoj oragnizaciji, usvojena je u petak sa 143 glasa za, devet glasova protiv i 25 suzdržanih.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da “ponovno povoljno razmotri stvar” i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je “Palestinska uprava kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim nacijama”.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA