17.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Novo istraživanje: Većina Amerikanaca se više ne slaže s vojnom akcijom Izraela u Gazi

Većina građana Sjedinjenih Američkih Država se sada ne slaže s vojnom akcijom Izraela u Gazi, što predstavlja oštru promjenu od prošle jeseni, prema anketi Gallupa objavljenoj u srijedu, prenosi Axios.

Rezultati istraživanja dolaze dok se Izrael priprema za kopnenu invaziju na Rafah. Kako piuše Axios, tenzije su porasle između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se povećava humanitarna kriza uslijed izraelskog rata.

Rezultati istraživanja pokazuju da 55% Amerikanaca ne odobrava vojni odgovor Izraela u Gazi, što je povećanje od 10 posto u odnosu na novembar, prema novoj anketi.

- OGLAS -

Otprilike svaki treći (36%) građanin SAD-a odobrava vojne akcije Izraela u Gazi, što je manje u odnosu na period nakon Hamasovog napada 7. oktobra, kada je novembarska anketa pokazala da polovina Amerikanaca odobrava akcije Izraela.

Među republikancima, procenat koji odobravaju akcije Izraela pao je sa 71% u novembru na 64% u martu, pokazalo je istraživanje.

Pad je još oštriji među demokratama. Manje od jednog od pet (18%) kaže da odobrava postupke Izraela, u odnosu na 36% u novembru.

Među ljudima koji se identifikuju kao nezavisni, rejting odobravanja je pao sa 47% na 29% u istom vremenskom rasponu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA