17 C
Sarajevo
07.05.2024

Papa Franjo po prvi put učestvuje na samitu G7: Tema je umjetna inteligencija

Papa Franjo prisustvovat će ovogodišnjem samitu čelnika Grupe sedam (G7) industrijskih sila na sesiji o izazovima koje predstavlja umjetna inteligencija (AI), izjavila je u petak talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Sastanak se održava u južnoj italijanskoj regiji Pulja od 13. do 15. juna i okuplja čelnike Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana, kao i nekoliko posebno pozvanih gostiju.

“To je prvi put u istoriji da će Papa učestvovati u radu G7”, kazala je Meloni u video poruci.

- OGLAS -

Dodala je da će se Papa pridružiti sesiji o umjetnoj inteligenciji, nazivajući to “jednim od najvećih antropoloških izazova našeg vremena”.

“Uvjerena sam da će prisustvo njegove svetosti dati odlučujući doprinos u izradi etičkog i kulturnog regulatornog okvira za umjetnu inteligenciju”, kazala je.

- Advertisement -

Italija, koja trenutno predsjedava G7, ove je sedmice odobrila nacrt zakona koji ima za cilj postavljanje osnovnih pravila za korištenje umjetne inteligencije, izdvajanje ulaganja u sektor i postavljanje sankcija za zločine povezane s tom inteligencijom.

“To je tehnologija koja može stvoriti velike mogućnosti, ali također donosi ogromne rizike, a i neizbježno utiče na globalnu ravnotežu – kazala je Meloni u petak, dodajući da umjetna inteligencija mora biti “usmjerena na čovjeka i pod kontrolom čovjeka”, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA