11.6 C
Sarajevo
04.05.2024

Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje

Vrhovni sud u New Yorku poništio je presudu holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu osuđenom na 23 godine zatvora zbog silovanja.

Presuda koja je nekoć proglašena pobjedom pokreta #MeToo protiv seksualnih nedoličnih ponašanja sada je poništena jer, kako prenosi BBC, Weinstein nije dobio pravično suđenje.

Prema odluci Apelacionog suda, sudija koji je nadledao suđenje Weinsteinu pogriješio je što je dozvolio ženama čije optužbe nisu bile dio slučaja da svjedoče.

- OGLAS -

U presudi se navodi da je to značilo da mu se sudi zbog ponašanja u prošlosti, a ne samo zbog zločina za koje je optužen. Odluka je donesena četiri na prema tri i naloženo je novo suđenje.

U presudi iz 2020. godine Weinstein je osuđen na 23 godine zatvora na osnovu optužbi za prisilni oralni seks 2006. i silovanje glumice 2013. godine.

No, sedamdesetdvogodišnji Weinstein će ostati u zatvoru zbog odvojene presude za silovanje.

U drugom suđenju za silovanje i seksualni napad na jednu od četiri žene koje su ga optužile u Los Angelesu proglašen je krivim 2022. godine i osuđen na dodatnih 16 godina.

Slučaj jednog od, nekada, najpopularnijih i uspješnijih producenata Hollywooda, bio je među najistaknutijim proizašlim iz #MeToo pokreta koji je razotkrio seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje na najvišim nivoima holivudske filmske industrije, ali i šire.

Weistein, šef studija koji stoji iza nekih oskarovskih ostvarenja poput “Pulp Fictiona” “Zaljubljenog Shakespeara” i drugih, tvrdi da je nevin i da je svaka seksualna aktivnost bila sporazumna.

Više od 80 žena iznijelo je optužbe za seksualni napad i nedolično ponašanje protiv Weinsteina u rasponu od nekoliko decenija. Među njima su bile i popularne glumice poput Ashley Judd i Ume Thurman.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA