7.7 C
Sarajevo
01.03.2024

Albanija: Tenzije na protestu zbog smrti mladića (VIDEO)

U Albaniji su nastavljeni protesti praćeni nasilnim delima i materijalnom štetom zbog smrti mladića nakon što je povređen tokom policijske potere, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su nastavljeni u Tirani, ali i u nekoliko drugih gradova u zemlji, poput Korče, Berata i Leže, dok je premijer Albanije Edi Rama objavio da je ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj podneo ostavku radi ubistva mladića.

Desetine građana, uključujući aktiviste civilnog društva, pod sloganom „Bez pravde nema mira“, večerašnji protest ispred sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Tirani započeli s bacanjem kamenje i drugih predmeta u pravcu policijskih snaga.

- OGLAS -

Potom je protest nastavljen ispred sedišta premijera Albanije na Bulevaru „Narodnih heroja“, gde je policija upotrebila suzavac i vodu da rastera demonstrante, nakon što su se sukobili sa policijskim snagama. Nekoliko policajaca i građana povređeno je, a policija je zadržala nekoliko demonstranata.

Albanija: Tenzije na protestu zbog smrti mladića

Građani su, takođe, protestovali ispred Skupštine Albanije i nekim drugim zonama u Tirani, uzrokujući materijalnu štetu na zgradama institucija i drugim objektima, oštetivši dekor postavljen za novogodišnje praznike i paleći kante za otpad.

I juče tokom protesta u Tirani sukobili su se demonstranti i policija, uprkos merama zabrane okupljanja sa preko 10 ljudi na otvorenim mestima i u zatvorenom zbog pandemije koronavirusa.

Policijska uprava u Tirani saopštila je da su u vezi sa jučerašnjim protestom uhapšene tri osobe, procesuirane su četiri i za još osam građana se traga, pod optužbom za organizovanje ilegalnog okupljanja.

Povodom smrti 25-godišnjeg Klodiana Rashe u Tirani, reagovale su političke partije, aktivisti civilnog društva i građani.

U noći između utorka i srede, 8.decembra, oko 1 sat i 45 minuta u vreme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije koronavirusa policija je pucala u 25-godišnjeg mladića i on je od zadobijenih rana preminuo. Policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA