15.5 C
Sarajevo
24.09.2024

Američki senator: Vučić zna da će priznanje Kosova biti vrijedno političkog bola

Tarife koje je Kosovo uvelo Srbiji i BiH, nisu politički održive i nadam se da će biti oslabljene ili ukinute, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike američki senator Ron Džonson, predsjedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove.

Džonson vjeruje da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači voljni da riješe odnose dvije zemlje i da shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan.

“Ono što primarno cijenim kod predsednika Vučića, a isto bih mogao da kažem i za predsjednika Tačija, je da su to pojedinci koji žele da riješe problem. Imaju dobru volju za to, ali istovremeno prepoznaju da je riječ o veoma teškom pitanju. Nadam se da će ta njihova riješenost ipak biti dovoljna za neki napredak”.

- OGLAS -

On smatra da, dugoročno, tarife ne koriste Kosovu.

“Ono što bih želio da obje strane shvate je sljedeće: uveli ste tarife, privukli ste pažnju javnosti, ali sada treba da krenete dalje i da ozbiljno pristupite rješavanju ovog dugoročnog problema – kako bi Kosovo moglo da bude priznato i kako bismo došli do mirnog rješenja”, kaže Džonson.

- Advertisement -

Dodaje da Amerika ne želi ništa da nameće bilo kojoj strani.

Na pitanje vjeruje li da su vlasti u Srbiji spremne da naprave kompromis baziran na međusobnom priznanju, senator odgovara:

“To je krajnji cilj i razlog zbog kojeg Kosovo učestvuje u dijalogu. Razumijem da je to politički teško za predsjednika Vučića. On mora da pokaže građanima Srbije da je i Kosovo pravilo neke ustupke. Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije bio je politički nepopularan u obje zemlje, ali su lideri bili hrabri – i mislim da je ista situacija sa Vučićem i Tačijem. To su dvojica lidera koji shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan, ali se nadam da će, kao što vidimo u slučaju ulaska Sjeverne Makedonije u NATO, u kratkom periodu pošto postignu sporazum, osjetiti da je vrijedno sveg političkog bola kroz koji prolaze. I mislim da će ljudi, kada se sve završi, pitati zašto se nije riješilo ranije zbog koristi koju će imati u saradnji sa EU i zapadnim partnerima. Rusija zvuči zavodljivo, ali ne nudi ništa u smislu dugoročne političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA