17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Cijena izbora, litija i patriotskih skupova: broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori naglo raste

Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su danas stanovnike te zemlje da poštuju epiedimiološke mjere, a inspekcijskim službama naredile su da pojačano kontrolišu poštovanje mjera kako bi se izbjeglo ponovno uvođenje ograničenja.

 

 

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutačno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, što je uvjerljivo najviše u regiji.

- OGLAS -

Na sjednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni štab konstatovao je da se mjere na snazi ne poštuju. U Crnoj Gori obavezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a također obavezno je držanje fizičke distance.

“Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i tvrtke da dosljedno poštuju mjere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mjera”, navodi se u priopćenju. Dodaje se da “ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije” Institut će predložiti “uvođenje restriktivnih mjera, posebno u općinama s visokim stepenom lokalne transmisije”-

- Advertisement -

Zdravstvene vlasti su rekle da unatoč rastu broja inficiranih, zdravstveni sustav Crne Gore potpuno kontroliše situaciju.

Školska godina u Crnoj Gori počet će 1. oktobra, a tada će početi raditi i vrtići, a do tada jedan roditelj djece mlađe od 11 godina može koristiti plaćeni dopust.

Od sredine marta kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori do danas virusom covid-19 u toj zemlji je zaraženo 6.385 građana, više od jedan posto populacije te zemlje sa 620 hiljada stanovnika.

U zadnja 24 sata, svaki četvrti uzorak bio je pozitivan, pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na koronavirus.

“Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od početka juna iznosi 106, a od početka godine 115”, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutačno 1810.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA