20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Dačić: Braneći suverenitet i integritet – Beograd brani međunarodno pravo

Dačić je, obraćajući se članovima studentske organizacije “Burgonj Balkan ekspres”, poručio da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet istovremeno brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Savjeta bezbjednosti s ciljem očuvanja međunarodnog mira.

On je ukazao da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa najvišim međunarodnim pravnim aktima, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dačić je naveo da se Srbija u dijalogu sa Prištinom uvijek ponašala kao ozbiljan, odgovoran i konstruktivan partner koji ispunjava obaveze, posebno kada je riječ o primjeni postignutih dogovora, ali da se to, nažalost, ne može reći i za drugu stranu.

- OGLAS -

On je poručio da će dijalog sa Prištinom, kao jedini način pronalaženja kompromisnog rješenja, biti moguć samo ako takse /na robu iz centralne Srbije/ budu momentalno ukinute i istakao važnost da Unmik i Kfor ostanu na Kosmetu.

Kada je riječ o regionu, Dačić je naveo da se Srbija konstantno zalaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rješavanju otvorenih pitanja i aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa.

- Advertisement -

– Kao dobar susjed, Srbija će biti iskren partner svima koji su spremni da podijele sa nama teret odgovornosti sprovođenja zajedničkog istorijskog poduhvata izgradnje razvijenog, stabilnog i prosperitetnog regiona – poručio je Dačić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA