15.5 C
Sarajevo
24.09.2024

Dačić se tješi: “Otkazivanje pariskog samita nije poraz Beograda”

Dačić je naveo za Televiziju “Pink” da je rano reći kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i kakav se slijed događaja može očekivati.

Upitan da li je otkazivanje sastanka u Parizu poraz Francuske, Njemačke i velikih sila, Dačić je rekao da je to nije poraz Beograda nego “poraz za samoproglašeno Kosovo”.

On kaže da je samit u Parizu odložen jer francuski predsjednik Emmanuel Macron nije želio dozvoliti da mu premijer Kosova Ramush Haradinaj “udari šamar”, kao što je u Berlinu ponizio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona.

- OGLAS -

“Oni su mu u zamenu da ukine takse, ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU. Haradinaj ih je pitao ko će to njemu da garantuje? Hteo je da kaže da mu treba malo jači garant nego što su oni”, rekao je Dačić.

On je napomenuo da nema mnogo tuge ni u Bruxellesu ni u Washingtonu zbog otkazivanja samita u Parizu što, kako je ocijenio, govori da SAD vide kao dokaz da bez njih ne može ništa da se završi.

- Advertisement -

Dačić je rekao da ne očekuje skori nastavak dijaloga jer se evropski lideri bave drugim temama, a jedna od glavnih je izbor funkcionera vodećih institucija u EU.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA