13.8 C
Sarajevo
25.09.2024

Kosovo dobija listu terorističkih organizacija

Predsjednik Kosova Hashim Thaci potpisao je dekret kojim se obavezuju institucije bezbjednosti da uspostave lokalnu listu lica, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte.

Thaci je, uzimajući u obzir posvećenost Republike Kosovo da doprinese stabilnosti i bezbjednosti regiona i Evrope, kao i spremnost da bude dostojan član porodice miroljubivih država u svijetu, danas izdao dekret kojim obavezuje institucije bezbjednosti da uspostave lokalnu listu lica, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte, koji će biti predmet restriktivnih mjera na teritoriji Republike Kosovo, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

U saopćenju je navedeno da će “do uspostavljanja lokalne liste, u skladu sa dekretom predsjednika Thacija, bezbjednosne institucije u Republici Kosovo sprovoditi spisak lica, grupa i organizacija uključenih u terorističke akte Evropske unije, koji je ažuriran 8. januara 2019. godine”.

- OGLAS -

Dodaje se da se bezbjednosne institucije u Republici Kosovo obavezuju da preduzmu ograničavajuće mjere u skladu sa međunarodnim praksama protiv svih lica, grupa ili organizacija obuhvaćenih spiskom Evropske unije, javlja Anadolija.

– Republika Kosovo je konstantno dokazivala beskompromisnu podršku u borbi protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, dajući dobar primjer cijelom regionu. Kao aktivni dio Globalnog saveza protiv terorizma i nasilnog terorizma, Republika Kosovo će nastaviti blisku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i ostalim partnerima, radi eliminisanja svake opasnosti koja zaprijeti Kosovu i njegovim partnerima – piše u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA