11.6 C
Sarajevo
22.09.2024

Kosovska rampa: Koje zemlje profitiraju zbog taksi

“Blic Biznis” je istraživao koje zemlje su najviše profitirale zbog embarga na robu iz centralne Srbije i o kolikom je profitu riječ. Podaci govore da su najbolji posao obavile firme iz Slovenije i Sjeverne Makedonije i da su u pitanju milionske cifre.

Prema najnovijim podacima, Kosovo je u februaru ove godine povećalo uvoz za 13,4 posto, odnosno za 27 miliona eura u odnosu na februar 2018. godine. Praktično, nabavke je najviše povećalo iz Slovenije, koja je u odnosu na prije godinu firmama u Kosovu prodala robe za 9,3 miliona eura više. Na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, koja je u februaru na Kosovo plasirala sedam miliona eura robe više nego u istom periodu lani. Slijede Albanija i Turska, odakle je Kosovo povećalo nabavku za oko šest miliona eura.

Interesantno je da peto i šesto mjesto dijele Njemačka i Kina. One su izvoz u Kosovo povećale za gotovo pet miliona eura. Značajno povećanje od oko 1,5 milion eura zabilježila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 eura imale su i firme iz Crne Gore.

- OGLAS -

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 posto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su na Kosovu prodale robe za 30,1 milion eura, a godinu poslije za minimalnih pola miliona eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA