11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

McAllister: Kosovo i Srbija bez međusobnog sporazuma ne mogu u EU

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta David McAllister ponovo je pozvao Prištinu na ukidanje carinskih taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije kako bi dijalog u Brisleu bio uspešno nastavljen, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija Evropskog parlamenta, predvođena predsjednikom Odbora za spoljne poslove Davidom McAllisterom, koja je u Prištini boravila dva dana, sastala se s političkim rukovodstvom Kosova, poslanicima, opozcijom, Srpskom listom i predstavnicima civilnog društva, s kojima je razgovarala o aktuelnim političkim temama.

David McAllister, evroposlanik iz CDU-a, partije njemačke kancelarke Angele Merkel, na završnoj konferenciji za novinare naglasio da je Kosovo zabilježilo napredak u usvajanju reformi u oblasti vladavine prava, gdje je revidiran zakon o oduzimanju nezakonite imovine, kao i u reformi javne uprave, što se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i modernizaciju kosovskih institucija. On je, međutim, kazao da usvajanje zakona nije dovoljno samo po sebi i da je implementacija zakona ključna.

- OGLAS -

Po njegovim riječima, Evropska unija podržava Kosovo u svim oblastima reformi i obezbjeđuje svake godine po 100 miliona eura Kosovu, čime se po glavi stanovnika samo više izdvaja za Palestinu. On je istakao da evropske integracije ne mogu biti potpune bez država Zapadnog Balkana, ali bez međusobnog sporazuma Kosovo i Srbija neće moći da se pridruže Evropskoj uniji.

“Dozvolite mi da budem jasan. Ni Kosovo, ni Srbija neće se pridružiti Uniji bez sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kojim se rješavaju sva neriješena pitanja, kojih ima dosta, prava manjina, imovinska prava, nestala lica, povratak, ponovni smještaj izbeglica u svoje domove i mnoge druge teme. Kako bi riješili sva ova pitanja moramo obnoviti dijalog. Imamo malu priliku koja nam je ukazana ove godine u kojoj nema redovnih izbora ni na Kosovu ni u Srbiji i imamo posvećenu predstavnicu za spoljnu politiku Federiku Mogerini, koja veoma naporno radi na ovom pitanju i naglašavam, uz potpunu nepristrasnost”, kazao je on.

- Advertisement -

McAllister je naglasio da je EU samo moderator u dijalogu i da ne gura nijedan scenario, nego želi da Kosovo i Srbija sklope sporazum te da je u tom cilju ove nedjelje ponovljeno da carinske takse od 100 posto na robu iz Srbije treba ukinuti. On je kazao da se ukidanje taksi preporučuje zato što želimo da obje strane vratimo za sto i da dijalog bude uspješan.

“Prijatelji, partneri Kosova, EU i države članice, Evropski parlament, Sjedinjene Države i ostali, svi oni zahtevaju od Vlade Kosova da ponovo razmotri odluku o nametanju carinskih dažbina. Zašto? Zato što pored ostalog to predstavlja kršenje CEFTA sporazuma i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je McAllister.

Istakao je da EU ne veruje da je ovo odgovarajuća odluka te da bi suspendovanje taksi otvorilo put naprijed.

Kada je reč o liberalizaciji viza EP veruje da je Kosovo ispunilo svih 95 traženih kriterijuma te da Kosovo mora da nastavi da gradi povjerenje, uključujući i oblast vladavine prava, kako bi se ubijedile zemlje koje se još uvijek ustručavaju da odobre viznu liberalizaciju.
“Ostaje još puno da se uradi na Kosovu, ali ipak dosta je urađeno. Hrabrim, ali neophodnim političkim odlukama, u pogledu dijaloga i uz podršku Evropske unije vidim evropsku budućnost za vašu zemlju”, poručio je McAllister.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je ponovio da je u vezi izjava u javnosti o mogućoj promeni granica i razmjeni teritorija, stav EP-a jedinstven da etnički homogene države ne bi trebale biti cilj regiona i da bilo kakav dogovor između Kosova i Srbije može biti prihvatljiv samo ako je uzajamno prihvaćen, uzimajući u obzir opštu stabilnost regiona i međunarodno pravo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA