21 C
Sarajevo
24.09.2024

Milanović: Biti Hrvat nije pitanje krvi, već izbora

Premijerskog mandata ostao je upamćen po mnogim izjavama, među kojima i onoj da za njega “biti Hrvat nije pitanje krvi, već izbora”.

Kandidatura Milanovića za predsjednika Hrvatske, iako je bila najavljivana, izazvala je pravi bum u hrvatskoj javnosti, tim prije što se aktuelna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nije izjasnila da li će ponovo učestvovati u trci za Pantovčak.

Vladajuća HDZ, koja je sinoć počela obilježavanje 30 godina od osnivanja, ranije je saopštila da je spremna da podrži još jednu kandidaturu Grabar Kitarović.

- OGLAS -

Na svečanosti tim povodom oglasio se i aktuelni premijer Andrej Plenković, koji je rekao da očekuje ponovnu kandidaturu Grabar Kitarović za predsjednicu i ponovio spremnost HDZ da je u izbornoj trci podrži.

Objavom kandidature Milanovića za predsjednika Hrvatske moglo bi se reći da je izborna kampanja već počela, iako će ti izbori biti održani krajem godine.

- Advertisement -

Oni koji podržavaju Grabar Kitarović, kao što je, na primjer, evropska zastpnica HDZ-a i članica Glavnog odbora te stranke, Dubravka Šuica, tvrdi da Milanović ne može da ugrozi aktuelnu predsjednicu u trci za još jedan mandat.

Šuica je za zagrebačku N1 televiziju izjavila da Milanović i nje bio baš uspješan premijer.

S druge strane, poslanik SDP Predrag Fred Matić je nakon objavljivanja kandidature Milanovića uporedio sa Grabar Kitarović ocijenivši na tviteru:

“Više je Milanović rekao u ovih 15 minuta nego Kolinda za četiri godine”.

Inače, Milanović je rođeni Zagrepčanin, odrastao u starom Trnju, kvartu koji je u sedamdesetima predstavljao socijalni miks sačinjen od siromašnih starosedilaca i doseljenika iz različitih dijelova bivše države.

Kao diplomirani pravnik radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, godinu dana je proveo u mirovnoj misiji OEŠ-a u ratnom Azerbajdžanu, u okupiranom Nagorno Karabahu.

Bio je savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU i NATO u Briselu.

U Izvršni odbor SDP kooptiran je na poziv osnivača te stranke Ivice Račana.

Za predsjednika SDP izabran je 2007., nakon smrti Račana.

U novembru 2011. koalicija SDP-HNS-IDS-HSU pod njegovim vođstvom uvjerljivo je pobijedila na izborima HDZ i iduće četiri godine vladala Hrvatskom. Pre toga, Milanović je imao krucijalan uticaj i na izbor Ive Josipovića za predsjedničkog kandidata SDP-a.

Nakon pada vlade američkog biznismena hrvatskog porekla Tihomira Tima Oreškovića, Milanović je na izborima poveo Narodnu koaliciju, ali je opet pobijeđen, nakon čega je podnio ostavku i napustio politiku.

Osnovao konsultantsku firmu EuroAlba Advisory.

Jutarnji list podsjeća na najupečatljivije Milanovićeve izjave među kojima je i ona o o državi, kada je rekao: ” Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”.

Kada je otišao s vlasti rekao je:” Kad jednom odem s vlasti, želio bih da me ljudi ne pamte ni po čemu”.

O državnicima je govorio da i “najbolji dolaze na najzahtevnije poslove u pravilu nespremni jer nisu svjesni šta ih čeka”.

Dok se aktivno bavio politikom govorio je da u politici nema i ne može imati prijatelja, te da mu ni rođeni brat nije prijatelj, pogotovo ako se, kako je tada rekao, protiv njega podiže prijava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA