13.8 C
Sarajevo
25.09.2024

Plenković: Izbor Pejčinović Burić za generalnu tajnicu VE pobjeda je ovog dijela Europe

Ona je prva glavna tajnica Vijeća Europe uopće koja dolazi iz našega dijela kontinenta i to je enormno postignuće na koje svi možemo biti ponosni, rekao je hrvatski premijer Plenković na početku današnje sjednice Vlade.

Plenković je istaknuo kako je jučer u Strasbourgu potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (VE).

“Čestitam joj u ime cijele Vlade, u ime cijele države, jer zaista je to fantastično postignuće Republike Hrvatske, najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika Republike Hrvatske u posljednjih tridesetak godina”, rekao je hrvatski premijer.

- OGLAS -

Istaknuo je kako je Pejčinović Burić dobila snažnu potporu od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini VE.

“Možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima i vrijednostima koje dijelimo. Pobjeda Marije Pejčinović Burić je svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe. Ona je prva glavna tajnica Vijeća Europe uopće koja dolazi iz našega dijela kontinenta i to je enormno postignuće na koje svi možemo biti ponosni”, rekao je Plenković.

- Advertisement -

Pohvalio je jučerašnji pozdravni govor Pejčinović Burić te ustvrdio kako je pokazala kako je stanju premostiti političke razlike širokih političkih skupina.

Na kraju premijerovog obraćanja, ministri u vladi su aplauzom čestitali odsutnoj kolegici Pejčinović Burić na izboru za ovu visoku i odgovornu dužnost.

Hrvatska ministrica Pejčinović Burić dužnost glavne tajnice VE-a preuzet će od 15. listopada ove godine.

Republika Hrvatska je članica Vijeća Europe od 1996. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA