17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Preminuo doktor koji je isključio Josipa Broza Tita s aparata, u posljednjem intervjuu otkrio Titove posljednje dane

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je 16 godina s predsjednikom SFRJ Josipom Brozom bio na 106 putovanja u inostranstvu i koji je 4. maja 1980, isključio sa aparata doživotnog predsjednika Jugoslavije, preminuo je u Beogradu u 92. godini života.

Tito je umro 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, a na respiratoru je bio poslednjih 68 dana života. Hranu je dobijao infuzijom. Dr. Predrag Lalević skinuo ga je s aparata koji su ga držali na životu

 – Ni u šali se ne može reći da sam ga ja ubio. Deset minuta pre toga bio je mrtav. Nije mu bilo spasa. Ja sam ga skinuo sa aparata koji su ga držali na životu – rekao je ranije za Express dr. Predrag Lalević.

- OGLAS -

Tito je na respiratoru, odnosno vještačkom disanju bio zadnjih 68 dana života. Hranu je dobijao infuzijom. Godinama poslije, u jednoj njemačkoj bolnici, Laleviću su prigovorili da je mrtvog čovjeka danima držao na respiratoru.

– Mozak mu je bio živ i to je bilo medicinsko opravdanje zašto ga sve do tad nisam skinuo s respiratora – rekao je. Međutim, to nije bio jedini razlog.

- Advertisement -

Počela je borba za vlast

– Državnom vrhu važan je ne samo svaki dan, već i svaki sat – kazao je Titovom ljekaru Stane Dolenc, moćni šef policije i čovjek kojeg su mnogi vidjeli kao Titovog naslednika.

Tito je prije smrti jeo hranu za astronaute NASA, koju su mu dopremali iz Hjustona. Jože Oseli, Titov batler, poznati slovenski kuvar, uz Tita je proveo poslednjih sedam godina njegovog života. Za njegovu ishranu brinuo se sve do smrti.

– Teško nam je bilo gledati kako kopni. Bila je to velika tragedija. Mi smo bili uz njega do kraja. Pustili su nas da ga ispratimo kad su ga vozili na patologiju – opisao nam je jednom prilikom poslednje Titove trenutke njegov kuvar i batler Jože Oseli (69).

Kaže kako Tito nije imao posebnih zahtjeva što se tiče hrane.

– Mi smo servirali različito meso, različite priloge, salate, sve je bilo na meniju. Nismo mu nikad stavljali na tanjir. Samo je jednom odbio jelo. Doneli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe.’ A sećam se jedne anegdote kasnije kad su Jovanka i Tito već bili razdvojeni. Ona je bila na jednoj adresi, a on na drugoj. Bila je to neka večera izvan protokola. On je uzeo nešto malo i rekao konobaru: ‘Šaljite ovo Jovanki.’ Bio je vrlo pažljiv, To je znak da nije hteo da prekine s njom, iako su ga neki političari pritiskali – kaže kuvar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA