10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Pronađena olupina hrvatskog vojnog helikoptera i tijelo drugog pilota

“Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus pronašli olupinu helikoptera i tijelo pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, natporučnika Tomislava Baturinu”, navodi se u saopštenju.

Istraga o uzroku nesreće je u toku.

U helikopteru Kiowa Warrior, koji juče oko 11 sati, tokom trenažnog leta pao u more, bila su dva člana posade. Tijelo jednog nastradalog pilota odmah je izvučeno iz mora, a za drugim se tragalo.

- OGLAS -

 

  

Načelnik Glavnog štaba Mirko Šundov rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je obustavljen let svih helikoptera Kiowa dok se ne utvrdi uzrok pada.

- Advertisement -

Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Michael Križanec naveo je da je helikopter na maloj visini iz neobjašnjivih razloga udario u more. Prema njegovim riječima, drugi helikopter, koji je letio s njim u paru, ostao je na mjestu događaja, a posada je dozivala pomoć.

Križanec je dodao da je helikopter koji je pao u more proizveden 2011. s ukupnim naletom od 520 sati od godine proizvodnje.

Hrvatska je krajem 2016. nabavila 16 helikoptera Kiowa Warrior, a riječ je o donaciji SAD. Proizvedeni su od 2010. do 2012. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA