15 C
Sarajevo
21.09.2024

Ruski mediji otkrivaju zašto je RS osnovala komisije: “Karadžićeva presuda je direktan put uništenja Republike Srpske…”

“Sarajevo će apsolutno iskoristiti Karadžićevu presudu da u potpunosti podupre sljedeću fazu argumenta za raspuštanje Republike Srpske. Zato što je Karadžić osnovao Republiku Srpsku, i pošto je Karadžić proglašen krivim za ratne zločine, onda njegovo djelo – Republika Srpska – takođe mora biti ukinuta kao poluslobodna republika unutar BiH. Postojali su, i sada postoje, potezi za raspuštanje Republike Srpske. Srbija na čelu sa Vučićem sarađuje sa liderom Republike Srpske, Dodikom, kako bi se uključila u testiranje referenduma o nezavisnosti”, koje podržava Rusija analizira ruski portal Fort-russ.

Jedan od problema je ovaj: Vučić ne priznaje nezavisnost Krima, na osnovu toga što ne priznaje Kosovo. On će morati da finalizuje temu Kosova na neki način, prije nego što bude međunarodno i interno konzistentan u pogledu budućeg priznavanja nezavisnosti Republike Srpske, ako stvari idu tim putem, a one se svakako kao takve često pojavljuju od 2013.

Lavrov je 2014. rekao da će Rusija priznati poteze srpskog entiteta u BiH za otcepljenje. To bi na kraju značilo njegovu integraciju sa Beogradom. S druge strane, istoriju pišu pobjednici i možda neće biti važno da bude teorijski konzistentan, sve dok pobjeđuje. Za dvije stotine godina neće biti bitno da li se pitanje priznavanja odvijalo na koherentan ili “pošten” način – ali je važno sada i biće važno za 200 godina ako se Srbi na kraju etnički očiste, piše glavni urednik ovog portala Alexey Toporov.

- OGLAS -

Priče protiv činjenica

“Republika Srpska je osnovala dvije međunarodne komisije, među kojima su bili i nezavisni stručnjaci iz različitih zemalja Evrope, Amerike, Azije i Afrike – Komisija za istraživanje zločina protiv Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisija za istraživanje zločina protiv svih nacija u regionu Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

- Advertisement -

Od strane bosanskih Srba, bila je veoma ispravna odluka da se na čelo obje komisije postave izraelski naučnici koji su ranije vodili slične studije o progonu jevrejskog naroda tokom Hitlerove vladavine i u drugim epohama modernog doba.

Znajući koliko je sveto pitanje holokausta i genocida nad Jevrejima na Zapadu, biće veoma teško kriviti poznate izraelske naučnike za predrasude i želju da igraju na strani Srba.

Komisija za istragu patnji i masakra sarajevskih Srba na čelu sa Rafael Izraelom, profesorom istorijskih i islamskih studija na Jevrejskom univerzitetu, nedavno je održala svoj prvi konstitutivni sastanak u glavnom gradu Republike Srpske, Banja Luci, ali njegovi članovi su odlučili da ne informišu javnost o detaljima njihovog rada dok se ne pojavi konačni zaključak.

Naredne sedmice, očekuje se da će naredni sastanak predvoditi još jedan izraelski profesor, istraživač holokausta Gidion Grif, komisija za Srebrenicu – njen predsjednik, koji je ranije razgovarao s novinarima u gradu Bijeljini, uvjerivši javnost da će se rad tima na čijem je čelu “Bazirati isključivo na istini i potvrđenim činjenicama,” piše ruski portal Fort-russ, prenosi SB. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA