15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Sadik Ahmetović – Direktno: “BiH nema prijatelja u državnom vrhu Hrvatske”

Prema informacijama, hrvatski obavještajci u BiH vrbovali su pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi bile potvrđene optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH.

 „Mogu sa sigurnošću reći poslije svih negativnih istupa hrvatske predsjednice prema BiH, da naša zemlja nema prijatelja u državnom vrhu naše susjedne zemlje“ – komentariše Ahmetović.

 Prema njegovim riječima, upad Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske u sigurnosni sistem naše zemlje ozbiljan je alarm za BiH, koja mora jačati svoj sigurnosni aspekt, ali i pojačati diplomatske aktivnosti.

- OGLAS -

Posljedice takvog djelovanja, navodi Ahmetović, mogu biti jako nepovoljne i zaustaviti evropsku perspektivu BiH.

 „Ove aktivnosti mogu se samo dovesti u okvir neprijateljskog djelovanja, na koje Predsjedništvo BiH mora imati hitan odgovor prema Republici Hrvatskoj, kao i unutrašnji dogovor o mjerama koje trebaju poduzeti pravosudno-policijske institucije naše zemlje“ – naglašava Ahmetović.

- Advertisement -

 Ističe da navode o umiješanosti zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića i drugih u ove aktivnosti mora provjeriti Tužilaštvo BiH, u saradnji sa bh. sigurnosnim agencijama.

 „Ukoliko se pokaže da je informacija tačna, mislim da gospodin Krešić mora podnijeti ostavku sa pozicije koju obnaša. Jer, ukoliko se stavite u službu druge države, a dužni ste služiti svojoj, i još pritom rušite ugled i nanosite štetu vlastitoj zemlji, ostavka je najmanje što se u ovom trenutku od Krešića očekuje“ – jasan je Ahmetović.

 Što se drugih aktera tiče, navodi da i taj dio mora dobiti svoj pravosudno-sudski epilog, jer se radi o veoma ozbiljnim stvarima da bi ih bilo ko mogao ignorisati, i ne poduzeti mjere kojim će se rasvijetliti cijeli slučaj.

 „Tužilaštvo BiH je na samom startu napravilo grešku, jer je formiranje predmeta otrcana priča. Sve ovo zahtijevalo je hitnu reakciju, čiji bi rezultat bio da se na stolu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić već nalaze izjave svih aktera ovog slučaja“ – smatra Ahmetović.

 Pohvalio je rad obavještajne službe BiH koja je osujetila ovaj prodor hrvatske SOA-e u našoj zemlji.

 „Nije prvi put da naši obavještajci imaju profesionalan odgovor u zaštiti interesa i suvereniteta naše zemlje. Ako stvar vratimo par godina unazad i prisjetimo se prodora vojne službe Srbije, kada je isto tako naša služba osujetila i presjekla ovaj upad na teritoriju BiH, moram još jednom podvući da, pored svih problema koje služba ima, ipak je osposobljena i svoj posao radi veoma dobro u interesu zaštite ustavnog poretka i suvereniteta BiH“ – zaključuje Ahmetović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA