15 C
Sarajevo
20.09.2024

Sjećate se mede pronađenog na sred puta: Evo kako sada izgleda

“Medvjedić trenutno teži 5,1 kilogram, što znači da je u protekla četiri tjedna, koliko se brinemo o njemu, više nego udvostručio težinu s kojom je pronađen. Stigao nam je sa svega 2,4 kilograma, a sada je simpatičan bucmasti medvjedić”, izjavio je Hini direktor Zoološkog vrta Damir Skok.

Trenutno ga hrane svaka tri do četiri sata, popije više mlijeka nego prije, a uskoro će prestati da koristi bočicu.

“Kako bismo ga potaknuli na razvoj lizanja, počeli smo nakon hranjenja bočicom pred njega stavljati posudicu s malo mlijeka. Za sada to mlijeko samo znatiželjno njuška”, kaže Skok.

- OGLAS -

Medvjedićevo sve spretnije kretanje i sve veća znatiželja potvrđuju da se dobro razvija, ističe Skok dodajući kako će Matija u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta ostati do daljnjeg.

Stručna komisija, u koju je uključen niz institucija, odlučiće o njegovoj budućnosti, to jest da li je moguć njegov povratak u prirodu, prenose Nezavisne novine. 

- Advertisement -

U ZOO-u tvrde da rade sve što mogu da se medvjedić ne navikne na ljude, ali dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi, za razliku od nekih drugih životinja, teško vraćaju u prirodu.

“Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za Matiju”, napominje Skok.

Medvjedić je pronađen krajem februara nasred puta kraj Vrbovskog, nakon čega je smješten u oporavilište zagrebačkog ZOO-a, gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu, kako bi se što manje navikavao na prisustvo ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA