8 C
Sarajevo
26.10.2024

Tuđmanov kip nije izdržao napad jajima: Spomenik mora na restauraciju! (FOTO)

Samo dva mjeseca otkako je otkriven, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu već mora na restauraciju, a za sve je zaslužan napad jajima koji se dogodio u četvrtak navečer.

Nepoznata osoba je kip gađala jajima i pobjegla, ali ovaj put je šteta, čini se, malo veća od prethodnog vandalskog čina pa kip mora na restauraciju, piše RTL.

– Žumanjci, bjeljanjci. Kaj je to već ustvari?! Nagriza broncu – rekli su radnici koji su čistili spomenik. Željko, radnik ljevaonice u kojoj je spomenik napravljen, prilično je iznenađen vandalizmom.

- OGLAS -

– Kako bi vama bilo da vam netko uništi rad koji napravite? Normalno da je teško, moram popravljati ponovno – rekao je za RTL i dodao da ne zna koliko će vremena restauracija trajati. Uništena je patina, pa će kip trebati ponovno patinirati, a već su ga počeli čistiti kistom i običnom vodom.

Cropix / 
 

Policija još istražuje taj slučaj.

- Advertisement -

Spomenik autora Kuzme Kovačića u ova je dva mjeseca već doživio nekoliko incidenata. Prošle je srijede na Prekršajnom sudu u Zagrebu bivši branitelj i aktivist Zoran Erceg kažnjen sa 15 dana zatvora uvjetno na godinu dana, 500 kuna sudskih troškova i zabranom prilaska spomeniku. Kažnjen je zbog narušavanja javnog reda i mira na otvaranju spomenika, tačnije uzvikivanja: ‘Plenkoviću, kako te nije sram dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao Bosansku Posavinu.’

Ta je presuda izazvala burne reakcije javnosti, a ustavnopravni stručnjaci s kojima je razgovarao Jutarnji jednoglasno smatraju da je ovakvo kažnjavanje Ercega protuustavno.

U januaru je  Filip Drača crnim sprejom nacrtao srp i čekić na postolje Tuđmanova spomenika zbog čega je nakratko bio u zatvoru, a protiv njega je podnesena prijava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA