11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

U Beogradu 13. protestni mimohod “Ulicama laži Aleksandra Vučića”

U Beogradu je u subotu navečer održan 13. protestni mimohod “1 od 5 milijuna” protiv aktualne srbijanske vlasti, a uz temu ovosedmičnog protestna “Ulicama laži Aleksandra Vučića” organizatori su za sudionike pripremili 100.000 naljepnica na kojima su izjave predsjednika države.

Organizatori su protestante zamolili da naljepnice ne ostavljaju na automobilima i izlozima radnji.

“Privatna svojina naših sugrađana nama nije meta. Meta su nam ulice koje su uzurpirali pripadnici diktatorskog režima”, naveli su organizatori prosvjeda i najavili da će “sukladno tome odgovoriti”, javila je Hina.

- OGLAS -

Prije početka prosvjednog mimohoda neovisna zastupnica u Skupštini Srbije Marinika Tepić izazvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na tv-dvoboj i poručila mu da se pred kamerama suoči s njom ako se plaši dvoboja s muškarcima.

“Nećemo stati jer nas ponižavaš svakog dana, vrijeđaš nam inteligenciju, dostojanstvo. Otimaš nam prava svakog dana. Najstarijima mirovinu, najmlađima perspektivu”, rekla je Tepić.

- Advertisement -

Branit ćeš se, možda, sa slobode, naglasila je Tepić i ocijenila kako je Vučić “kukavica” jer drži beskrajne monologe, ne usuđujući se izaći na dvoboj drugim političarima.

Protestantima  je govorila i Marija Lukić, žrtva spolnog zlostavljanja zbog kojeg se, po njezinoj prijavi, vodi sudski postupak protiv doskorašnjeg predsjednika općine Brus i člana vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Milutina Jeličića Jutke.

Jeličić je u petak, poslije višemjesečnog pritiska javnosti, podnio ostavku uz obrazloženje da se povlači jer je njegov slučaj upotrijebljen “protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i za “ponižavanje SNS-a”, a u tom kontekstu o Jeličićevoj ostavci ranije u subotu je govorio i sam Vučić, ustvrdivši da je meta on, a ne član SNS-a koji je optužen za teško kazneno djelo.

“On (Jeličić) nije slagao ništa, oni su kampanju vodili protiv mene”, rekao je za Radio-televiziju Srbije Vučić, ne precizirajući tko su “oni”.

Marija Lukić bivša je tajnica Milutina Jeličića Jutke, kojeg je još nekoliko žena optužilo za spolno uznemiravanje, a prosvjednicima je poručila kako njezina borba “nije politička”, već da se ona bori “za dostojanstvo, čast i pravdu”.

Prosvjednici su pozivali na bojkot izbora dok se ne utvrde pošteni i demokratski izborni preduvjeti, a nosili su transparente “Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove”, “Počelo je”, “Zbog slobode”, “Probudi se”, “Ustani Srbijo”, “Poštujte zakon”, “Stop bankarskom teroru”, “Opljačkali ste umirovljenike”.

Protesti su završeni bez incidenata.

Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan “Stop krvavim košuljama” zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili na još pedesetak gradova u Srbiji.

Osim zahtjeva da predsjednik Vučić ode s vlasti, prosvjednici traže profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremenu dopunjeni i inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

Protestanti u općinama i gradovima diljem Srbije zahtijevaju smjene lokalne vlasti.

Protesti se pod nazivom “1 od 5 milijuna” održavaju nakon poruke predsjednika Srbije da na ulice može izići i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim – izbora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA