7.7 C
Sarajevo
05.05.2024

Rusija uputila poruku Poljskoj: “Želite nuklearno oružje na svom teritoriju? Dobro, gađat ćemo ga”

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je u četvrtak, 25. aprila, da će nuklearna postrojenja NATO-a, budu li trajno smještena na poljskom teritoriju, postati vojni meta Rusije.

“Širenje prakse zajedničkih nuklearnih misija NATO-a – bez obzira na to koja je to zemlja ili one zemlje koje se mogu pridružiti onima koje već sudjeluju u ovoj praksi – čisto je destabilizirajuće prirode. A zapravo prijeteće”, rekao je Rjabkov u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Rjabkov je rekao da pristup zajedničkih nuklearnih misija zemalja NATO-a u blizini ruskih granica pogoršava sigurnosne prijetnje.

- OGLAS -

“Da i ne govorim o stalnom raspoređivanju, o čemu također žustro raspravljaju usijane glave u Varšavi. Stoga, svi oni političari koji sad s entuzijazmom raspravljaju o takvom konceptu u Poljskoj i šire, iz vlastitih razloga, moraju shvatiti – pomaci u tom smjeru neće pridonijeti sigurnosti Poljske, ali će s tim povezani objekti sigurno postati meta, oni će biti na čelu našeg vojnog planiranja”, naglasio je, kako prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Rjabkov je aktualnu raspravu o postavljanju nuklearnih postrojenja NATO-a u Poljskoj nazvao “pričom koja se razvija”. Moskva pomno prati kako Varšava pristupa ovoj temi, rekao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je u intervjuu za novine Fakt izjavio da su poljske vlasti u više navrata razgovarale sa Sjedinjenim Državama o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj u okviru NATO-ovih sporazuma o dijeljenju nuklearnog oružja te su izrazile spremnost za to ako bude potrebno.

On je u ponedjeljak rekao da je Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojem teritoriju ako NATO, čija je članica, odluči ojačati istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Bjelorusiji.

“Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju u sklopu raspodjele nuklearnog oružja kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to”, rekao je Duda.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je, pak, da će se Rusija, ako se to dogodi, pobrinuti za svoju “sigurnost”.

“Vojni dužnosnici će naravno analizirati situaciju i, u svakom slučaju, poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zajamčili našu sigurnost”, rekao je Peskov novinarima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA